Ако сте сред почитателите на тестените изделия и особено на пицата, но не искате да нарушавате твърде много диетата си, то тогава вегетарианското калцоне, пълнено с кейл, гъбки и сирене рикота, е именно за вас.
Оригинална италианска рецепта за тесто за пица
Освен, че се прави бързо и лесно, това калцоне е и много вкусно и най-вече полезно. Може да го похапвате в дните, когато ви се ядат въглехидрати, но не и месо. Едно интересно и свежо разнообразие за менюто ви.
Какво ви е необходимо?
450-500 гр тесто за пица
1 с.л. зехтин
1/2 глава лук
2 скилидки чесън
2 ч.ч. нарязан кейл
1 ч.ч. гъби
1 ч.ч. сирене рикота
1 ч.ч. нарязана моцарела
1/4 ч.ч. пармезан
1/4 ч.л. сушен босилек
Маринара сос
Сол и пипер на вкус
Как да го направите?
Загрейте фурната на 200 градуса, а тестото оставете докато не придобие стайна температура.
В дълбок тиган изсипете зехтина и след като загрее добавете лука и го гответе около 3-4 минути. Прибавете и чесъна и бъркайте още 1-2 минути. Накрая добавете кейла и гъбите и захлупете с капак за около 4-5 минути, след което свалете от огъня.
В голяма купа смесете рикотата, моцарелата и пармезана. После прибавете и сготвения кейл и гъби към сместа. Добавете босилека и овкусете със сол и пипер.
Тестото за пица разделете на 4 парчета с един размер и всяко от тях оформете като топка. Разточете топката във формата на кръг с диаметър 16-17 см. Краищата на тестото “намажете” с вода, за да залепват после по-лесно. Изиспете по средата на кръга 1/2 чаша от сместа и внимателно сгънете на две във формата на калцоне, като оставите около 2см разстояние до краищата. Притиснете с върха на вилица, за да запечатате още по-добре всяко калцоне. Намажете го със зехтин, за да се запече до златисто.
Наредете калцонетата в тава върху хартия за печене и печете около 18-20 минути. След като изстинат за 5 минути, ги сервирайте топли със сос Маринара.