Независимо дали сте вегетарианци или просто искате да добавите повече зеленчуци към диета си, този безмесен бургер е толкова удовлетворяващ и вкусен, че дори и най-големите „хищници“ сред вас ще го оценят по достойнство.
Приготвянето му отнема известно време, но комбинацията от сладки череши и питателни зеленчуци си заслужава, уверяваме ви.
Какво ви е нужно (за 4 порции):
За бургера
1½ чаша бланширан нахут
2 с. л. сусамени семена
1 голям морков
½ червен лук
3 скилидки чесън
½ чаша пресен магданоз
6 с. л. брашно по избор
¾ ч. л. кимион
½ ч. л. черен пипер
1 ч. л. хималайска сол
3 с. л. зехтин (за пържене)
За салцата
1 чаша сушени череши
2 с. л. кленов сироп
2 лайма
1 чаша накълцана жълта чушка
1 голяма чушка Халапеньо
½ чаша накълцан червен лук
½ чаша накълцан пресен кориандър
¼ ч. л. хималайска сол
За сервиране
¼ чаша веган майонеза
2 с. л. лют сос по избор
4 кръгли пълнозърнести хлебчета
Как да го приготвите:
Загрейте фурната на 190 градуса.
Изплакнете и изцедете нахута. Подсушете го с хартиена салфетка, за да премахнете останалата влага и го поставете в кухненския робот. Добавете сусамените семена и пасирайте. Преместете нахутената паста в купа. Пасирайте моркова, лука, чесъна, кориандъра и ги добавете при нахута. Смесете брашното с кимиона, солта и черния пипер. Прибавете го към зеленчуците, разбъркайте добре и оформете 4 бургера.
В огнеупорен съд загрейте 3 супени лъжици зехтин на средна температура. Запържете кюфтетата до златистокафяво, за около 4-5 минути, от всяка страна. Поставете съда във фурната и печете за 15 минути. Извадете кюфтетата и ги оставете да се охладят минимум 15 минути, за да останат стегнати.
В това време, едро накълцайте черешите. Поставете ги в купа със сока от лайм и кленовия сироп. Почистете чушките от семките и ги накълцайте заедно с лука и кориандъра. Добавете всички съставки в купата и разбъркайте, за да се смесят. Нека останат на стайна температура до сервирането.
Смесете майонезата и лютия сос. Разрежете хлебчетата през средата и ги препечете леко. За да сервирате, намажете долната половина на питките с майонеза. Отгоре поставете бургерите и покрийте с черешовата салца.
Добър апетит!