Лесни рецепти22.07.2017

Вегетариански бургер с черешова салца

Нашият вкусен начин да направим диетата ви още по-здравословна

Независимо дали сте вегетарианци или просто искате да добавите повече зеленчуци към диета си, този безмесен бургер е толкова удовлетворяващ и вкусен, че дори и най-големите „хищници“ сред вас ще го оценят по достойнство.

Приготвянето му отнема известно време, но комбинацията от сладки череши и питателни зеленчуци си заслужава, уверяваме ви.

Какво ви е нужно (за 4 порции):

За бургера

1½ чаша бланширан нахут

2 с. л. сусамени семена

1 голям морков

½ червен лук

3 скилидки чесън

½ чаша пресен магданоз

6 с. л. брашно по избор

¾ ч. л. кимион

½ ч. л. черен пипер

1 ч. л. хималайска сол

3 с. л. зехтин (за пържене)

За салцата

1 чаша сушени череши

2 с. л. кленов сироп

2 лайма

1 чаша накълцана жълта чушка

1 голяма чушка Халапеньо

½ чаша накълцан червен лук

½ чаша накълцан пресен кориандър

¼ ч. л. хималайска сол

За сервиране

¼ чаша веган майонеза

2 с. л. лют сос по избор

4 кръгли пълнозърнести хлебчета

Как да го приготвите:

Загрейте фурната на 190 градуса.

Изплакнете и изцедете нахута. Подсушете го с хартиена салфетка, за да премахнете останалата влага и го поставете в кухненския робот. Добавете сусамените семена и пасирайте. Преместете нахутената паста в купа.  Пасирайте моркова, лука, чесъна, кориандъра и ги добавете при нахута. Смесете брашното с кимиона, солта и черния пипер. Прибавете го към зеленчуците, разбъркайте добре и оформете 4 бургера.

В огнеупорен съд загрейте 3 супени лъжици зехтин на средна температура. Запържете кюфтетата до златистокафяво, за около 4-5 минути, от всяка страна. Поставете съда във фурната и печете за 15 минути. Извадете кюфтетата и ги оставете да се охладят минимум 15 минути, за да останат стегнати.

В това време, едро накълцайте черешите. Поставете ги в купа със сока от лайм и кленовия сироп. Почистете чушките от семките и ги накълцайте заедно с лука и кориандъра. Добавете всички съставки в купата и разбъркайте, за да се смесят. Нека останат на стайна температура до сервирането.

Смесете майонезата и лютия сос. Разрежете хлебчетата  през средата и ги препечете леко. За да сервирате, намажете долната половина на питките с майонеза. Отгоре поставете бургерите и покрийте с черешовата салца.

Добър апетит!

More from

ГУРМЕ

Рецептите на EVA в празнично кулинарно издание

60 рецепти от шеф готвачи и още вкусни вдъхновения

Печени фъстъци с подправки

Идеалната рецепта за коледната трапеза... и не само!

Какво издава за вас любимият ви коктейл

Изводите, които си правят барманите от това, което пием

Малинов чийзкейк без печене

Най-лесната рецепта, с която ще блеснат дори начинаещите домакини

Бяла пица с кисело мляко, рикота, домати и босилек

Позволявате си рядко да хапвате пица, заради хранителния си режим, защото не сте опитали тази...

Домашният хляб вече с био брашно

София Мел пуска нова серия биологично чисти продукти

Ферментирал червен лук за салати

Добавете есенен аромат към зеленчуковите гарнитури

Домашна гранола с кафе, бадеми и морска сол

Закуската е най-важното ядене за деня, а нашата още повече, заради концентрацията на суперхрани

Здравословно бананово суши за закуска

Перфектното предложение за вашата диета и за менюто на децата

10 освежаващи летни коктейли със свежи плодове

Добавяме прясно изцедени плодови фрешове към любимите летни коктейли

Близалки с диня, ягоди и водка за горещите дни

Вкусни са точно толкова, колкото и изглеждат!

Лесни десерти за деца (и не само!) за летните жеги

Нашият гост блогър Милена Витанова ни приготвя вкусни и полезни изкушения