Нискокалорична идея за обяд или вечеря от нас.
Този път ви предлагаме една типично есенна рецепта, която е лесна за приготвяне, но впечатлява окото и вкусовите рецептори.
Главната съставка, брюкселското зеле, е страхотен сезонен зеленчук, който е богат на полезни витамини и минерали, но съдържа малко калории. В комбинация с пикантно-сладката марина и ядките днешната рецепта е подходяща както за хората на диета, така и за тези, които просто обичат вкусната храна.
Петте най-полезни зимни плодове и зеленчуци
За рецептата са ви нужни:
620 грама брюкселско зеле
шепа орехи или пекани
шепа сушени червени боровинки
3 супени лъжици балсамов оцет
2 супени лъжици кленов сироп или мед
1/2 чаена лъжица чесън на прах
1/2 чаена лъжица сушено чили на люспи
1 чаена лъжица зехтин
сол и пипер за вкус
Начин на приготвяне:
Почистете брюкселското зеле и го нарежете на половинки. Включете фурната да загрее на 200 градуса (180, ако използвате вентилатор).
Сложете брюкселското зеле върху голяма тава с хартия за готвене и ги поръсете със зехтина, солта и пипера. Печете за 10 минути, докато не станат леко меки.
Междувременно подгответе марината, като смесите балсамовия оцет, меда или кленовия сироп и чилито.
След като се запече, извадете брюкселското зеле и към него добавете ядките и сушените червени боровинки както и сместа с балсамовия оцет. Печете за още допълнителни 5-10 минути и сервирайте.
3 идеи за здравословен обяд под 300 калории
Рецепта и снимки: Alex-Leigh