Екзотични, но лесни за приготвяне рецепти за завършек на седмицата.
Преди лятото изцяло да е приключило, да си откраднем още малко морско и екзотично настроение със севиче – студена салата, вдъхновена от кухнята на Мексико.
Предлагаме ви два варианта, с които да се насладите на рецептата, като единият е за тези от вас, които обичат да експериментират със смели вкусове.
Традиционно мексиканско севиче с авокадо
Ще ви трябват:
20-24 скариди, предварително почистени (около половин килограм)
1 чаша домати, нарязан на ситни кубчета
1 чаша краставица, нарязана на ситни кубчета
1 чаша авокадо, нарязан на ситни кубчета
1/2 чаша сок от лимон
1/4 чаша сок от портокал
2 супени лъжици сок от лайм
1/2 червен лук, нарязан на ситно
2 супени лъжици зехтин
1 лютива чушка халапеньо, нарязана на ситно (по желание със семки или без)
половин чаша кориандър
сол на вкус
Приготвяне:
Сварете скаридите в голяма тенджера, като ги добавите да се готвят към вече завряла вода за около 2 минути и докато си променят цвета. Веднага след това ги махнете от водата, за да не се преварят. Когато изстинат, ги нарежете на малки парченца, а след това ги мариновайте за десет минути със сока на цитрусите, зехтина и солта. Смесете маринованите скариди със зеленчуците и оставете да поемат ароматите си заедно. Точно преди сервиране добавете авокадото и кориандъра.
Цитрусово севиче
Ще ви трябват:
Половин килограм пресни скариди
12 лайма
1 глава червен лук
1-2 портокала
1-2 червени чушки
1 супена лъжица зехтин
връзка магданоз
сол и пипер
Приготвяне:
Традиционно в тази рецепта скаридите не преминават термична обработка, а сокът на цитрусите ги готви. Следвайте рецептата по този начин само ако сте сигурни, че скаридите са качествени и пресни. Ако не, можете да ги сготвите и мариновате по подобен начин като този от предишната рецепта.
Ако искате да експериментирате пък, изстискайте сока на 12-те лайма, почистете скаридите и ги оставете да се мариноват за поне 30 минути в хладилник. Ако скаридите са по-големи на размер, можете да ги оставите и за по-дълго.
Междувременно нарежете на ситно лука и магданоза и ги смесете със зехтина, сол и пипер. След това почистете портокала и го нарежете на малки парчета, същото направете и с червената чушка. Когато скаридите са готови, подправете ги с още сол и пипер и ги смесете с всички останали съставки. Мариновайте още 10 минути на стайна температура и сервирайте.