Лесни рецепти19.11.2016

Кулинарен уикенд: Леки вегетариански рецепти

… които ще ви накарат да си оближете пръстите, дори да сте заклети почитатели на месото!

Колкото и да не ни се иска, с настъпването на по-студените дни все по-често започваме да посягаме към по-тежки храни. 

Това, в комбинация с наближаващия празничен сезон, почти винаги дава в резултат един-два килограма отгоре, с които още в началото на януари започваме да се борим. За да не се стига до такъв ефект тайната е една – балансът.

Няма как изцяло да изключим от менюто си месо, сирена и всички въглехидрати, но е хубаво да добавим към режима си и по-леки ястия, в които преобладават зеленчуците.

Точно две такива ви предлагаме днес. И ви гарантираме, че дори да не сте вегетарианци, те ще ви накарат да си оближете пръстите!

Вегетариански тарт

Какво ви трябва?

300 г брашно
200 г масло
2 жълтъка
сол
3 глави червен лук
5 с. л. зехтин
2 с. л. захар
3 с. л. балсамов оцет
черен пипер
1 артишок
2-3 тиквички
1 скилидка чесън
150 г замразен грах
200 г меко козе сирене
1 с. л. прясно мляко
хартия за печене

veggie-2

Как да го приготвите?

Разбийте заедно брашното, маслото, единия жълтък, 1/2 ч. л. сол и 2 с. л. вода с миксер. От сместа оформете гладко тесто на топка и я оставете в хладилника за 30 минути.

През това време обелете лука и го нарежете на ситно, запържете го в тиган за 2-3 минути с 2 с. л. масло. Към него добавете захар (за карамелизиране), бъркайте не повече от  1 минута. Добавете оцет и оставете да къкри за 1 минута.

Обелете артишока. Нарежете тиквичките на тънки филийки. Отделете четвърт от артишока и намачкайте чесъна. Сотирайте тиквичките и чесъна в тиган. Към тях добавете граха и сотирайте за още 1-2 минути. Добавете четвърт от артишока, подправете със сол и пипер и махнете от огъня.

Загрейте фурната (200ºC / 180ºC). Разточете тестото, отгоре подредете зеленчуците и натрошеното сирене. Отстрани на тестото оставете ръб от 5 см, чийто край сгънете навътре и го намажете с жълтък и мляко. Печете тарта около 30 минути. Накрая добавете карамелизирания лук отгоре.

Патладжан  с кус-кус

Какво ви трябва?

2 патладжана
8 с. л. зехтин
морска сол
1 глава лук
3 скилидки чесън
6 с. л. натрошени бадеми
черен пипер
сол
1 ч. л. канела
1 ч. л. кимион
125 г фурми
200 г кус-кус
1 с. л. масло
250 г  кисело мляко
1/2 вр. мента
1 нар
хартия за печене

veggie-1

Как да го приготвите?

Загрейте фурната (200°C / 180°C). Нарежете патладжаните наполовина по дължина. Извадете меката им вътрешност с лъжица и оставете горната им обвивка с дебелина около 0.5 cм. Нарежете меката им вътрешност на кубчета. Поставете патладжаните с издълбаната част нагоре в тава, застлана с хартия за печене. Всеки един намажете с предварително разтопена 1 супена лъжица масло. Поръсете отгоре с морска сол и печете около 25 минути.

Нарежете на ситно лука и чесъна. Бадемите запечете в тиган без мазнина. След това запържете вътрешността на патладжаните с 4 с. л. масло за 5-6 минути. Добавете лука и 2/3 от чесъна, гарнирайте с черен пипер, сол, канела и кимион, след което запържете за още една минута.

Нарежете на ситно фурмите. В 200 мл вода с 1 ч. л. сол оставете кус-кусът да заври. Изчакайте 5 минути да поври, след което добавете малко масло и разбъркайте. Смесете киселото мляко с останалия чесън, подправете със сол и черен пипер. Нарежете на ситно листата от мента.

Объркайте заедно кус-куса с нарязания на кубчета патладжан, фурмите и половината от бадемите. С тази смес напълнете вътрешността на изпечените вече патладжани. С останалите бадеми, киселото мляко с чесън, ментата и семена от нар гарнирайте отгоре.

 

More from

ГУРМЕ

Вегетариански бургер с черешова салца

Нашият вкусен начин да направим диетата ви още по-здравословна

Близалки с диня, ягоди и водка за горещите дни

Вкусни са точно толкова, колкото и изглеждат!

Лесни десерти за деца (и не само!) за летните жеги

Нашият гост блогър Милена Витанова ни приготвя вкусни и полезни изкушения

Happy Hour: Ликьор с дъх на билки и цитрус

Защото в петък си мечтаем за нещо разхлаждащо... и за море!

Кулинарен уикенд: Най-вкусните (и лесни!) рецепти за закуска

Нов прочит на любимите ни палачинки и пържени филийки

Летни коктейли според зодията

Пикантна Маргарита за Скорпиона, кокосова наслада за Девите!

Лек и вкусен протеинов обяд с 3 съставки

Лесно за приготвяне хапване със само 350 калории

Салата с кълнове, манго и репички

Едно питателно ястие, което е изключително вкусно и диетично

Алкохолни близалки с ликьор и течен шоколад

Дори може да замените сутрешното си кафе с това изкушение

Перфектните коктейли за вечер с момичетата

Следните три рецепти ще задоволят всеки вкус!

4 страхотни идеи за здравословни мъфини

Опитайте тези нискокалорични закуски с овесени ядки, банани, яйца и сладки картофи

Козуначени кифлички

Добавете и малко шоколад за незабравим аромат