Лесни рецепти19.11.2016

Кулинарен уикенд: Леки вегетариански рецепти

… които ще ви накарат да си оближете пръстите, дори да сте заклети почитатели на месото!

Колкото и да не ни се иска, с настъпването на по-студените дни все по-често започваме да посягаме към по-тежки храни. 

Това, в комбинация с наближаващия празничен сезон, почти винаги дава в резултат един-два килограма отгоре, с които още в началото на януари започваме да се борим. За да не се стига до такъв ефект тайната е една – балансът.

Няма как изцяло да изключим от менюто си месо, сирена и всички въглехидрати, но е хубаво да добавим към режима си и по-леки ястия, в които преобладават зеленчуците.

Точно две такива ви предлагаме днес. И ви гарантираме, че дори да не сте вегетарианци, те ще ви накарат да си оближете пръстите!

Вегетариански тарт

Какво ви трябва?

300 г брашно
200 г масло
2 жълтъка
сол
3 глави червен лук
5 с. л. зехтин
2 с. л. захар
3 с. л. балсамов оцет
черен пипер
1 артишок
2-3 тиквички
1 скилидка чесън
150 г замразен грах
200 г меко козе сирене
1 с. л. прясно мляко
хартия за печене

veggie-2

Как да го приготвите?

Разбийте заедно брашното, маслото, единия жълтък, 1/2 ч. л. сол и 2 с. л. вода с миксер. От сместа оформете гладко тесто на топка и я оставете в хладилника за 30 минути.

През това време обелете лука и го нарежете на ситно, запържете го в тиган за 2-3 минути с 2 с. л. масло. Към него добавете захар (за карамелизиране), бъркайте не повече от  1 минута. Добавете оцет и оставете да къкри за 1 минута.

Обелете артишока. Нарежете тиквичките на тънки филийки. Отделете четвърт от артишока и намачкайте чесъна. Сотирайте тиквичките и чесъна в тиган. Към тях добавете граха и сотирайте за още 1-2 минути. Добавете четвърт от артишока, подправете със сол и пипер и махнете от огъня.

Загрейте фурната (200ºC / 180ºC). Разточете тестото, отгоре подредете зеленчуците и натрошеното сирене. Отстрани на тестото оставете ръб от 5 см, чийто край сгънете навътре и го намажете с жълтък и мляко. Печете тарта около 30 минути. Накрая добавете карамелизирания лук отгоре.

Патладжан  с кус-кус

Какво ви трябва?

2 патладжана
8 с. л. зехтин
морска сол
1 глава лук
3 скилидки чесън
6 с. л. натрошени бадеми
черен пипер
сол
1 ч. л. канела
1 ч. л. кимион
125 г фурми
200 г кус-кус
1 с. л. масло
250 г  кисело мляко
1/2 вр. мента
1 нар
хартия за печене

veggie-1

Как да го приготвите?

Загрейте фурната (200°C / 180°C). Нарежете патладжаните наполовина по дължина. Извадете меката им вътрешност с лъжица и оставете горната им обвивка с дебелина около 0.5 cм. Нарежете меката им вътрешност на кубчета. Поставете патладжаните с издълбаната част нагоре в тава, застлана с хартия за печене. Всеки един намажете с предварително разтопена 1 супена лъжица масло. Поръсете отгоре с морска сол и печете около 25 минути.

Нарежете на ситно лука и чесъна. Бадемите запечете в тиган без мазнина. След това запържете вътрешността на патладжаните с 4 с. л. масло за 5-6 минути. Добавете лука и 2/3 от чесъна, гарнирайте с черен пипер, сол, канела и кимион, след което запържете за още една минута.

Нарежете на ситно фурмите. В 200 мл вода с 1 ч. л. сол оставете кус-кусът да заври. Изчакайте 5 минути да поври, след което добавете малко масло и разбъркайте. Смесете киселото мляко с останалия чесън, подправете със сол и черен пипер. Нарежете на ситно листата от мента.

Объркайте заедно кус-куса с нарязания на кубчета патладжан, фурмите и половината от бадемите. С тази смес напълнете вътрешността на изпечените вече патладжани. С останалите бадеми, киселото мляко с чесън, ментата и семена от нар гарнирайте отгоре.

 

More from

ГУРМЕ

Диетични кюфтенца от сьомга

Изпробвайте следната рецепта и ще останете впечатлени

Горещи коктейли за празниците

Тези топли рецепти ще направят времето у дома още по-уютно

Три разкошни рецепти за сладкиши

Апетитно вдъхновение от празничното издание EVA Cook Book

Впечатлете гостите си с това сладко плато

Комбинирайте готови сладкиши по оригинален начин. Няма нужда от печене!

Празничните рецепти на Миранда Кер

Моделът залага на здравословни изкушения и по Коледа и Нова година

Коледните курабийки на Mimi's Fashion Moments

Гост блогърът на Miss Bloom Милена Витанова споделя любимата си празнична рецепта

Посрещаме 2018-та с много балончета и звезден блясък

Moët & Chandon с неустоимо предложение за празничните вечери

Рецептите на EVA в празнично кулинарно издание

60 рецепти от шеф готвачи и още вкусни вдъхновения

Печени фъстъци с подправки

Идеалната рецепта за коледната трапеза... и не само!

Какво издава за вас любимият ви коктейл

Изводите, които си правят барманите от това, което пием

Малинов чийзкейк без печене

Най-лесната рецепта, с която ще блеснат дори начинаещите домакини

Бяла пица с кисело мляко, рикота, домати и босилек

Позволявате си рядко да хапвате пица, заради хранителния си режим, защото не сте опитали тази...