Рецепти : Food news10 МАРТ 2019

В чест на тяхна милост – палачинките

Кой не ги обича!

Оказва се, че има ден в годината, който почитаме колко вкусни са палачинките.  Празникът обаче се оказва изключително странен – и обвързан с религията.

Знаехте ли, че има международен ден на палачинката? Вкусната закуска (или обяд, или вечеря.. или просто нещо, което ще ни зарадва между хапванията) се отпразнува подобаващо всяка година. Нищо чудно, разбира се, след като толкова много от нас ги обожаваме!

Много прилича на нашите Сирни Заговезни. Празнува се 47 дни преди Великден и винаги във вторник. Възникнал с идеята да се използват яйцата преди да започнат постите.

Здравословни палачинки от овесени трици

Англичаните обаче решили да направят празника по-интересен. Добавили условието, че на този ден хората трябва да излязат навън и да се състезават, често облечени в красиви дрехи, докато държат в ръка тиган с палачинка.

Защо ли? През 1445 година, както разказват хората, една жена готвила палачинки вкъщи, когато чула камбаната за тревога да бие. Толкова се уплашила, че изтичала от къщата си към църквата в града и не осъзнала, че все още държала тигана в ръката си.

И от тогава хората пресъздават нейния бяг с палачинка на тиган, заради традицията. Ние подозираме, че просто искат да се застраховат, че са изхабили калориите, които ще изядат, докато тичат.

Много известни личности почитат празника всяка година. В повечето случаи не бягат навън със закуската, но поне си я готвят вкъщи.

Разбира се, известният фен на палачинките, Дуейн Джонсън, и тази година не пропусна да отбележи повода с една висока кула от вкусотията.

Полезна закуска за различните зодии

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOOD NEWS

Food news14 ФЕВРУАРИ 2019

3 храни, които не осъзнавате, че приготвяте по грешен начин

Става дума за доматите, картофите и броколите

Food news16 ЯНУАРИ 2019

6 мита за готвенето, в които да спрете да вярвате

И не, водата не завира по-бързо като добавите сол

Food news13 ДЕКЕМВРИ 2018

Кулинарни съвети от Джейми Оливър

За идеално сготвени месо, риба и паста

Food news18 МАРТ 2018

Потопете се в света на отбраните питиета на тазгодишния уиски фест

Цяла зала ще бъде отделена за дегустация на вина от цял свят