Рецепти : Десерти28 ДЕКЕМВРИ 2017

Три разкошни рецепти за сладкиши

Апетитно вдъхновение от празничното издание EVA Cook Book

Три разкошни рецепти за сладкиши

Представяме ви три рецепти за невероятни кулинарни изкушения от страниците на EVA Cook Book.

Независимо дали сте виртуози в кухнята или аматьори, които правят своите първи стъпки в кулинарията, в първото издание на кулинарната книга ще откриете огромна доза вдъхновение.

Ето от какво се вдъхновихме ние!

Шоколадов кейк с круши 

Три разкошни рецепти за сладкиши

“С диви круши и резенче хляб в торбата“ – така започва едно от най-красивите стихотворения “Жената Мария” на Борис Христов. Но как да запазим техния неповторим аромат в сладкиш? Ето как!

Запечете 80 г лешници на сух тиган. Обелете ги изстинали и ги смелете на грубо брашно. Смесете 150 г черен шоколад и 50 мл ликьор (бадемов, лешников, круша) и разтопете на водна баня. Разбийте 120 г масло със 120 г захар и добавете 4 яйца едно по едно. Прибавете с разбъркване към шоколадовата смес.

Сухите съставки – лешниковото брашно, 1 чаена лъжичка какао, 1 чаена лъжичка бакпулвер, щипка сол – разбъркайте заедно. Изсипете сместа във форма за кейк (28-30 см), застлана с хартия, и наредете 4 обелени круши с дръжките. Печете на 180С за около 40 минути. Охладете, извадете от формата и полейте с глазура – загрята сметана с разтворен в нея шоколад.

Кейк с кондензирано мляко

Три разкошни рецепти за сладкиши

Той е с деликатен и мек вкус, маковите семена в него привнасят фин ядков намек, а лимоновата кора – тръпки от свежест.

1 кутия кондензирано мляко (400 мл) и 4 яйца се смесват. Добавя се разтопено масло – 50 г, брашно – 120 г, бакпулвер, макови семена и кора от 2 лимона, щипка сол. Пече се на 150С за 50-55 минути.

Кейкът може да се сервира с пудра захар или глазиран. Глазурата придава повече свежест. Смесват се 80 г пудра захар със сок от половин лимон и 2 с. л. семена от мак. Разбъркват се, докато се втечни, полива се кейка и се поръсва с лимонови кори.

Шампанско и фурми 

Три разкошни рецепти за сладкиши

Тази рецепта принадлежи на Рене Ериксон, собственичка на верига ресторанти, един от които – The Walrus and the Carpenter – е сред 20-те най-добри в Америка. Идеална е за необичайно новогодишно парти.

Фурмите (5-7 броя на порция) се сотират в студенопресован зехтин внимателно и бързо. Вече изстинали, се поръсват с едра морска сол. Сервират се с препечени хлебни хапки с рикота и са чудесни за червени вина и шампанско.

Последвайте Miss Bloom във Facebook и Instagram!

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Домашна нутела с три съставки
Десерти25 ЮНИ 2020

Домашна нутела с три съставки

Най-бързият и нискокалоричен шоколад, който можете да си създадете у дома

Кулинарен уикенд: Шоколадов пай, готов за 20 минути
Десерти20 ЮНИ 2020

Кулинарен уикенд: Шоколадов пай, готов за 20 минути

Рецептата е лесна и бърза, а крайният резултат ще искате да хапнете още по-бързо

Кулинарен уикенд: Кроасани от пълнозърнесто брашно
Десерти30 МАЙ 2020

Кулинарен уикенд: Кроасани от пълнозърнесто брашно

Френска закуска, подходяща за специален повод... или за най-обикновения приятен уикенд

Кулинарен уикенд: Здравословни барчета "милионер"
Десерти16 МАЙ 2020

Кулинарен уикенд: Здравословни барчета "милионер"

Луксозен вкус с трипластов десерт