Десерти25.12.2016

Сладки коледни изкушения

Няколко предложения, които ще удовлетворят всеки вкус

Няма нищо по-хубаво от къща, ухаеща на канела и портокали по време на Коледните празници.

Този аромат създава усещането на такъв уют и топлина, че много домакини се изкушават да допълнят коледната трапеза със сладки за всеки вкус. Ето защо ние ви предлагаме някои рецепти, с които ще успеете да изненадате не само своите гости, но и семейството си. И бъдете сигурни, че никой няма да им устои, без значение дали е на диета или не. Защото имаме предложение и за дамите, които са решили да пазят формата си дори по празниците.

Сладки с боровинки и портокалови корички

Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно „София Мел“
1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ч.ч. масло (омекнало)
¾ ч.ч. пудра захар
2 ч.л. екстракт от ванилия
½ ч.л. екстракт от бадеми
2 с.л. настъргана портокалова кора
2 ч.л. сушени боровинки (нарязани)

cookies-1

Начин на приготвяне:
Пресейте всички прахообразни продукти. Разбъркайте брашното, бакпулвера и солта в една купа. Отделно разбийте маслото със захарта до получаването на хомогенна смес. Добавете ванилията, бадемовия екстракт и портокаловата кора. Към сместа, добавете брашното, бакпулвера и солта. След няколко минути разбиване, добавете и боровинките. Бъркайте докато се разпределят равномерно.
Разделете тестото на 2 равни части. Разстелете ги в продълговата форма с дължина около 18 см и ги оставете в хладилника най-малко за 4 часа.
Загрейте фурна до 180 градуса. Оформете тестото на малки фигурки и си поставете върху хартия за печене. Печете във фурната за около 10 минути.

Немски сладки с орехи

Необходими продукти:
400 г брашно “София Мел”
200 г масло
3 жълтъка
100 г захар
настъргана кора на 1 лимон
2 ванилии
50 г смлени орехи
1/2 ч.ч. конфитюр
1/2 чаена чаша пудра захар

cookies-2

Начин на приготвяне:
Маслото и брашното се смесват, докато се получи тесто на трохи. Добавят се жълтъците, захарта, ванилията, лимоновата кора и смлените орехи и се меси до гладко тесто. Завива се с найлоново фолио и се оставя в хладилника за 2 часа. След това тестото се разделя на няколко части. Всяко парче се разточва на кора с дебелина 1 см и с формичка за сладки се отрязват четен брой “звездички”. По средата на половината от тях се изрязва кръгче. Сладките се изпичат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10 минути. Целите сладки се намазват с конфитюр, а тези с изрязано кръгче се залепват отгоре. Готовите сладки поръсвате с пудра захар.

Диетични и хрупкави сладки

Необходими продукти:
1 ч.ч. масло
3 с.л. стевия на прах
1 ч.л. ванилия
½ ч.л. портокалова есенция
2 яйца
2 ½ ч.ч. брашно “София Мел”
½ ч.л. сода
½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол

cookies-3

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Разбъркайте маслото със стевията, портокаловата есенция и ванилията за около 3-4 минути. Добавете яйцата и продължете с бъркането. Пресейте всички прахообразни продукти и ги смесете в друга купа. Към тях започнете да добавяте малко по малко от маргариновата смес, като бъркате на по-ниска скорост. Ще получите ронливо тесто, което трябва да оформите на топка. Завийте го с фолио и го оставете в хладилника за около 20 мин. След като го извадите, го разстелете с точилка до дебелина около половин сантиметър. Направете коледни фигурки с помощта на формички и ги запечете до получаване на златист загар. След като ги извадите от фурната, може да ги украсите с глазура.

Коледни сладки с кокос

Необходими продукти:
10 ч. л. кокосови стърготини
1 ч.ч. захар
4 белтъка
1 пакетче ванилия
1/3 ч.л. канела на прах
1 щипка сол

cookies-4

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 130 градуса. Разбийте белтъците на пухкав сняг с щипка сол. Докато разбивате, постепенно добавяйте захарта към тях. Добавете ванилията, канелата и кокосовите стърготини и разбъркайте добре.
Използвайки шприц с накрайник с формата на звездичка, направете неголеми сладки. Сложете ги да се пекат за около 30 минути, като не повичавайте посочената температура.

Коледни сладки с глазура

Необходими продукти:
За тестото:
250 г брашно “София Мел”
150 г масло (студено)
1 яйце
1 с.л. мед
1 ч.л. настъргана портокалова кора
щипка сол

За глазурата:
50 г масло
100 г мед
3-4 с.л. готварска сметана
50 г счукани орехи
1 с.л. настъргана портокалова кора

cookies-5

Начин на приготвяне:
Пресейте всички прахообразни продукти. Разбийте яйцето с меда, портокаловата кора, солта и маслото. Добавете брашното и разбийте добре. Омесете еластично тесто. Завийте го във фолио и го оставете в хладилника за около 20 минути.
Запечете орехите в сух тиган. Добавят се маслото, сметаната, меда и портокаловите корички. Сместа се оставя да кипне за около 1-2 минути докато се сгъсти. Оставете ядките да се охладят напълно.
Загрейте фурната на 170 градуса. Разточете тестото до дебелина около половин сантиметър и оформете бисквитки. Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене. В центъра на всяка бисквита, сложете от сместа с ядки. Печете докато порозовеят. След като изстинат ги потопете в разтопен бял шоколад. Може да разнообразите, като към белия шоколад добавите червена готварска боя.

More from

ГУРМЕ

Какво издава за вас любимият ви коктейл

Изводите, които си правят барманите от това, което пием

Малинов чийзкейк без печене

Най-лесната рецепта, с която ще блеснат дори начинаещите домакини

Бяла пица с кисело мляко, рикота, домати и босилек

Позволявате си рядко да хапвате пица, заради хранителния си режим, защото не сте опитали тази...

Домашният хляб вече с био брашно

София Мел пуска нова серия биологично чисти продукти

Ферментирал червен лук за салати

Добавете есенен аромат към зеленчуковите гарнитури

Домашна гранола с кафе, бадеми и морска сол

Закуската е най-важното ядене за деня, а нашата още повече, заради концентрацията на суперхрани

Здравословно бананово суши за закуска

Перфектното предложение за вашата диета и за менюто на децата

10 освежаващи летни коктейли със свежи плодове

Добавяме прясно изцедени плодови фрешове към любимите летни коктейли

Вегетариански бургер с черешова салца

Нашият вкусен начин да направим диетата ви още по-здравословна

Близалки с диня, ягоди и водка за горещите дни

Вкусни са точно толкова, колкото и изглеждат!

Лесни десерти за деца (и не само!) за летните жеги

Нашият гост блогър Милена Витанова ни приготвя вкусни и полезни изкушения

Happy Hour: Ликьор с дъх на билки и цитрус

Защото в петък си мечтаем за нещо разхлаждащо... и за море!