Рецепти : Десерти10 АПРИЛ 2021

Кулинарен уикенд: Лимонов пай с розмарин

Заслужава си да нарушите диетата си за малко за такова изкушение

Донесете си доза свежест в пролетния уикенд с лимонов пай.

В момента не са много сезонните плодове, с които можем да експериментираме в кухнята, затова залагаме на лимоните и тяхната почти целогодишна свежест за този пай, включващ една неочаквана съставка – розмарина. Той ще придаде дълбочина на вкуса и ще донесе десерта на допълнително ниво.

Съставки:

За блата:

250 грама брашно, предварително пресято

70 грама пудра захар

2 жълтъка

125 грама масло

щипка сол

За лимоновия крем:

3 цели яйца + 3 жълтъка

180 грама пудра захар

1 чаена лъжица лимонова кора

сокът на два лимона

300 милилитра готварска сметана

2 супени лъжици свеж розмарин, нарязан на ситно

Кулинарен уикенд: Лимонов пай с розмарин

Приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, захарта и солта за блата и ги разбъркайте добре. Добавете трите жълтъка и маслото и ги смесете с останалата част от съставките. Сипете 50 милилитра леденостудена вода и започнете да месите тестото. В началото ще получите ронлива смес, след това маслото ще обедини всички елементи и ще получите хомогенно тесто – този процес ще ви отнеме около 4 минути месене. Когато е готово, оставете сместа да почине, като увиете тестото в прозрачно фолио и го поставите в хладилник за 30 минути.

През това време можете да приготвите крема. В голяма купа смесете яйцата и жълтъците, заедно със захарта. Разбийте с миксер за около 3 минути, докато сместа не се удвои на размер. След това бавно разбърквайте вътре и лимоновата кора и сока. Добавете и сметаната, а накрая и розмарина. Не се притеснявайте, ако сместа е с по-течна текстура.

Кулинарен уикенд: Веган лимонен десерт

Разточете тестото между два пласта прозрачно фолио и го сложете във форма за пай (26-сантиметрова). Нежно притиснете тестото, така че добре да покрие повърхността, както и стените на формата и изпечете в предварително загрята фурна за 10 минути с някаква тежест отгоре, която да предотврати набухването на блата. След това изсипете крема и печете допълнителни 30 минути, докато не получите текстура, която напомня на тази на чийзкейк, а отгоре не се получи красив почти златист цвят.

Сервирайте пая изстинал, по желание с още пресен розмарин и малко пудра захар.

Кулинарен уикенд: Лесно суфле от овесени ядки

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Лесна рецепта за бисквитки с фъстъчено масло
Десерти28 АПРИЛ 2023

Лесна рецепта за бисквитки с фъстъчено масло

У дома винаги трябва да имаме под ръка бисквитки, както за кафе и чай, така и за вкусна закуска на децата в училище.

Торта с ягоди: Рецептата мечта
Десерти17 МАРТ 2023

Торта с ягоди: Рецептата мечта

Ягодите отново са вкусни и сочни, затова се възползваме от момента, за да приготвим най-вкусния десерт за уикенда.

Бърза и лесна рецепта за торта с моркови
Десерти02 МАРТ 2023

Бърза и лесна рецепта за торта с моркови

Морковената торта е питателна, здравословна и перфектна за закуска на децата в училище, както и за нашето следобедно кафе в офиса или у дома.

Най-вкусният лимонов чийзкейк
Десерти24 ФЕВРУАРИ 2023

Най-вкусният лимонов чийзкейк

Това определено е най-добрата идея за уикенд десерт.