Яжте го без захар или го превърнете в изискан следобеден десерт без угризения.
Дойде времето на студените и леки десерти – този, който ви предлагаме да изпробвате днес, е много лесен за приготвяне, не е прекалено тежък или калоричен, а ни дава всичко, което искаме, за да направим горещия следобед по-хубав.
Ще ви трябват:
2 супени лъжици и половина желатин на прах
1/2 чаша прясно направено кафе
2 чаши рикота
1 чаена лъжица инстантно кафе
1 чаена лъжица ванилов екстракт
1 чаена лъжица течна стевия или друг подсладител
щипка сол
1 чаша готварска сметана
Ягоди, бишкоти и шоколад за декорация по желание
Приготвяне:
Оставете желатинът да набъбне във вода според указанието на опаковката. След това го изсипете в половин чаша горещо кафе и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Оставете настрани, за да изстине малко.
Разбийте рикотата, ванилията, стевията, солта и инстантното кафе с миксер. Когато сместа е напълно хомогенна, можете да прибавите и кафето с желатин, като продължавате да бъркате. Накрая добавете течната сметана и отново миксирайте, докато не набъбне и не промени текстурата си.
Сместа сервирайте в чаши за кафе, като можете да декорирате по своите предпочитания – ако искате да е напълно диетичен десерт, ви препоръчваме да добавите само ягоди и малко настърган черен шоколад отгоре, но ако искате да спазите италианската тематика, добавете и бишкоти.
Оставете два часа в хладилник да стегне, преди консумиране. Да ви е сладко!