Блогове : Eat Cook Love17 ФЕВРУАРИ 2015

Готвенето с децата възпитава усет към естетика, въображение и творчество

Необходими са време, търпение и похвали, защото може да бъде и доста изнервящо и цапащо занимание

Дъщеря ми Аида е едва на четири години, но вече много обича да готви. Само чака да отворя хладилника и следва въпросът „Мамо какво ще готвиш?“, „Искам да ти помагам!“ Намества столчето си от ИКЕА пред барплота, качва се и чака да й възложа задача.

Старая се да подхранвам любопитството й, да я включвам активно в процесите, защото вярвам, че децата, които готвят с мама или татко, като малки, придобиват афинитет към готвенето и възпитават у себе си вкус към здравословната и хубава домашна храна.

Любимите занимания на Аида в кухнята са да правим заедно кюфтенца за супа топчета и да ги овалваме в брашно, да реди зеленчуците и сирената за лазанята, да слага нарязаните картофи в тавата, да бърка различни кремове и да разбива яйца с тел, да разпъва тестото за пица, върху тавата и да го маже с доматен сос, да слага подправки и да украсява различни десерти и сладки. През зимата дори сама сглоби цяла бисквитена торта. Аз ѝ помогнах само с това да сваря крема.

Готвенето с децата възпитава усет към естетика, въображение и творчество

А най-любимото ѝ занимание е да дегустира, точно както прави всеки уважаващ себе си готвач. Колкото повече, толкова повече! С умиление си спомням как лакомо се облизвах като дете пред купата с тесто за кекс на мама и нетърпеливо чаках да го изсипе в тавата, за да обера с лъжичка всичко останало в нея. Никой не се е притеснявал, че в тестото има сурови яйца и брашно..

Готвенето с децата, освен много забавно, може да бъде и много образователно. От това от къде идват млякото, месото и яйцата, до това къде растат различните плодове и зеленчуци, какви химични процеси настъпват, когато смесваме продуктите и какво е полезно да ядем. Кулинарията подхранва усет към естетика, въображение и творчество.

Готвенето с децата възпитава усет към естетика, въображение и творчество

Разбира се, необходими са време, търпение и похвали, защото готвенето с деца може да бъде и доста изнервящо и цапащо занимание. Понякога, когато бързам или правя нещо прецизно не я допускам да ми помага, а само да гледа. В такива моменти й откъсвам топка тесто, давам й една малка точилка и две-три формички и забравям за нея в следващия един час.

Тя меси, точи, изрязва, залепва, отлепва и се забавлява като с пластелин, много повече, отколкото ако седи хипнотизирана пред телевизора. Давам ѝ да си играе с обелките от краставиците или тиквичките, да си готви въображаеми манджички в своите тенджерки, или да брои сладките в тавата.

Нямам търпение и Беатрис да порасне, да готвим заедно с моите момичета, да се забавляваме и да творим в кухнята. Има нещо много очарователно и приемствено в това да предадеш кулинарните си умения и рецепти на своите деца и да знаеш, че някой ден те ще ги предадат на своите.

Днес ще ви предложа рецепта за един много нежен и ароматен кекс, който Аида ми помогна да направим. Различното е, че в него няма масло и мляко. Нежната му текстура се дължи на яйцата и фино смлените бадеми.


Вижте рецептата на страница ii

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА EAT COOK LOVE

В кулинарния блог днес: гурме наслади за всички сетива
Eat Cook Love02 АПРИЛ 2014

Гурме изкушения и нови предизвикателства

Вдъхновена от пролетта и промените, които носи, се впускам в нещо ново...

Eat Cook Love: Пухкав рикота мус с филе от сьомга
Eat Cook Love28 ЯНУАРИ 2014

Пухкав рикота мус, обвит от нежно пушено филе от сьомга

Днес споделям с вас една от рецептите от новогодишното ми меню

Eat Cook Love: Любимите рецепти от детството
Eat Cook Love07 ЯНУАРИ 2014

Любимите храни от детството, които ни напомнят с носталгия за миналото

Надявам се моите дъщери да съхранят в съзнанието си спомени от уюта на домашно приготвената храна

Eat Cook Love: Участието на Ани в "Щипка сол" и как се правят прочутите арменски курабии
Eat Cook Love15 ОКТОМВРИ 2013

Прочутите арменски сладки

Осветление... Камера... Снимаме... в "Щипка сол"