Beauty13 ЮНИ 2018

Трябва ли да измиваме мицеларната вода?

През лятото е важно да почистваме лицето си пълноценно

Винаги подчертаваме, че мицеларната вода трябва да се измие.

На препоръката на етикета, че може да оставите продукта върху лицето си, смятаме, че е добре да не се предоверявате на подобни предписания. Но защо се налага това и какво да правите, ако ви се иска да избягвате чест досег до водата от водопровода?

Мицеларната вода е средство, съдържащо повърхностно-активни вещества каквито във всеки друг почистващ продукт. Но в мицеларната вода тези активни вещества са свързани в мицели или сфери от молекули: тази структура им позволява да привличат повърхностните замърсявания по кожата и тези, които се съдържат във въздуха, декоративната козметика и себума. Мицеларната вода е предназначена да почиства деликатно тези замърсявания по кожата с доста по-малка агресия за сметка на концентрацията и подбора на почистващите вещества, като това я прави много по-мека от останалите почистващи продукти. Но тя не може да замени всички тях. Ако мицеларната вода не се измие от кожата с вода, тези замърсявания ще останат в нея. Основното количество ще остане върху почистващия памучен тампон, но е трудно той да събере всичко.

Всяко почистване предполага контакт с вода – добре е да я избягват само тези, които имат заболяване или различни характеристики на кожата, но в подобни случаи е добре да се консултирате със специалист и да изберете индивидуален план за грижа. Ако кожата ви е чувствителна, трябва да избирате продукти с по-ниско pH- то прави процеса на почистване по-мек.

4 начина да спасите красотата си през лятото

Ако не измиете кожата си, голяма част от събраните от мицелите замърсявания ще останат в нея.

През деня кожата създава своя липидна бариера, но при контакт с водата ние я измиваме. След което възстановяването на бариерата е възможно не по-рано от едно денонощие. За тази цел помагат серамидите – те се съдържат в продукти, изпълняващи защитна функция, като например овлажняващите кремове, но може да ги откриете и в почистващите млека или пяни. Най-често срещаните естествени серамиди се съдържат в маслата, които омекотяват кожата и намаляват раздразнението.

Ако кожата ви е свръхчувствителна и реагира на водата от чешмата, тогава може да оставите мицелите на повърхността й. Но в този случай почистването трябва да се повтаря многократно, докато почистващият тампон не остане съвършено чист. Процесът отнема повече време, но замърсяванията, които остават в кожата са минимални.

Маслото от арган е суперхрана за кожата

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BEAUTY

Съвети & тенденции19 СЕПТЕМВРИ 2019

Съвети за чувствителна кожа от Деми Мур

Надникваме във вечерната бюти рутина на Деми Мур

Beauty продукти18 СЕПТЕМВРИ 2019

Universkin P: Кодът за перфектна медицинска грижа за кожата

Този персонализиран серум се изготвя от лекар по уникална за всеки клиент формула и действа таргетирано според нуждите на кожата ви

Beauty новини18 СЕПТЕМВРИ 2019

Кендал Дженър вече е светло руса

Моделът се скара със сестра си Клои заради новата си прическа