Beauty13 ЮНИ 2018

Трябва ли да измиваме мицеларната вода?

През лятото е важно да почистваме лицето си пълноценно

Винаги подчертаваме, че мицеларната вода трябва да се измие.

На препоръката на етикета, че може да оставите продукта върху лицето си, смятаме, че е добре да не се предоверявате на подобни предписания. Но защо се налага това и какво да правите, ако ви се иска да избягвате чест досег до водата от водопровода?

Мицеларната вода е средство, съдържащо повърхностно-активни вещества каквито във всеки друг почистващ продукт. Но в мицеларната вода тези активни вещества са свързани в мицели или сфери от молекули: тази структура им позволява да привличат повърхностните замърсявания по кожата и тези, които се съдържат във въздуха, декоративната козметика и себума. Мицеларната вода е предназначена да почиства деликатно тези замърсявания по кожата с доста по-малка агресия за сметка на концентрацията и подбора на почистващите вещества, като това я прави много по-мека от останалите почистващи продукти. Но тя не може да замени всички тях. Ако мицеларната вода не се измие от кожата с вода, тези замърсявания ще останат в нея. Основното количество ще остане върху почистващия памучен тампон, но е трудно той да събере всичко.

Всяко почистване предполага контакт с вода – добре е да я избягват само тези, които имат заболяване или различни характеристики на кожата, но в подобни случаи е добре да се консултирате със специалист и да изберете индивидуален план за грижа. Ако кожата ви е чувствителна, трябва да избирате продукти с по-ниско pH- то прави процеса на почистване по-мек.

4 начина да спасите красотата си през лятото

Ако не измиете кожата си, голяма част от събраните от мицелите замърсявания ще останат в нея.

През деня кожата създава своя липидна бариера, но при контакт с водата ние я измиваме. След което възстановяването на бариерата е възможно не по-рано от едно денонощие. За тази цел помагат серамидите – те се съдържат в продукти, изпълняващи защитна функция, като например овлажняващите кремове, но може да ги откриете и в почистващите млека или пяни. Най-често срещаните естествени серамиди се съдържат в маслата, които омекотяват кожата и намаляват раздразнението.

Ако кожата ви е свръхчувствителна и реагира на водата от чешмата, тогава може да оставите мицелите на повърхността й. Но в този случай почистването трябва да се повтаря многократно, докато почистващият тампон не остане съвършено чист. Процесът отнема повече време, но замърсяванията, които остават в кожата са минимални.

Маслото от арган е суперхрана за кожата

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BEAUTY

Beauty продукти22 ЮНИ 2018

Крем за нова младост

Перфектната "гимнастика" за младост от Lierac връща естественото лъчезарно излъчване на лицето

Коса22 ЮНИ 2018

Боядисвайте косата си с грижа

16-те цвята на серията боя за коса Phytocolor комбинират растителни екстракти с високи технологии

Beauty новини18 ЮНИ 2018

Играе ли ви се?

Mademoiselle Rochas е за изискани млади дами с искрящ сексапил

Грим18 ЮНИ 2018

Опушен грим, но по-лек и освежен

Гримьорът Уенди Роу демонстрира своята лятна версия