Beauty : Съвети & тенденции20 НОЕМВРИ 2018

Защо се появяват бръчките?

При жените кожата се сбръкчва по-бързо от тази на мъжете

Остарявате или лицето ви става зряло?

С възрастта кожата ни се променя и започва да издава годините. Но защо при някои хора това се случва по-рано и как да забавим този процес?

ГЕНИ

Те имат много важна роля в остаряването. Тази година бе публикувано проучване на холандски учени „Facial Wrinkles in Europeans: A Genome-Wide Association Study“. Според учените, ключовата роля има генът MC1R, известен като „генът на бръчките“. Хората с повече от този ген, се сбръчкват по-рано. Така че, колко бързо се появяват бръчките по кожата ви, зависи от гените ви поне в 50%.

Три причини за преждевременното остаряване

НАЧИН НА ЖИВОТ

Този фактор е не по-малко важен от гените. Особено видно е това при близнаците. Лошите навици като пушене, консумация на алкохол, прекомерно излагане на слънце – всички тези фактори имат пагубно въздействие върху хората с нормална кожа.

5 изненадващи причини да получавате бръчки

СТРЕС

Той може да ускори процеса на стареене. Според дерматолозите “лицето е книгата на живота“. Хората, които преминават през повече емоционални съртресения, остаряват по-бързо и по-забележително в сравнение с останалите. Когато имате по-малко енергия и изпитвате по-малко радост от живота, вие също изглеждате по-стари – причината за това е “умореният” външен вид.

МЪЖКИТЕ ХОРМОНИ ПРОТИВ ОСТАРЯВАНЕ

Скоростта на остаряването зависи и от пола. Връзката между пушенето и остаряването при жените е в по-силна, отколкото при мъжете. Мъжете обаче са по-склонни към увисване на клепачите, но като цяло тяхното лице изглежда по-младо. Една от причините е, че по лицето си те имат косми, а космените фоликули произвеждат повече себум, който поддържа младостта на кожата. При жените се наблюдават по-изразени бръчки особено в назолабиалните области.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Съвети & тенденции24 МАЙ 2019

По-стилни по време на ваканция с тези лесни трикове

Как да се подготвим за почивката, така че да изглеждаме много по-стилно

Съвети & тенденции23 МАЙ 2019

Не вярвайте на тези факти за грижата за кожата!

Разкриваме често срещаните спекулации за бялата козметика

Съвети & тенденции21 МАЙ 2019

Почистване и освежаване на лицето с аква пилинг

Тази нова процедура е приятна и неинвазивна. Особено се препоръчва преди специално събитие - като абитуриентския бал например

Съвети & тенденции17 МАЙ 2019

Лятото е в ръцете ни с тези свежи нюанси лакове за нокти

Светли, сладоледено-очарователни и нежни са новите нюанси