Скъпият, но неподходящ крем може да ви навреди

Много жени закъсняват с използването на грижа против стареене, смята дерматологът д-р Стиляна Трендафилова

Жените в днешно време масово имат нужда да започват все по-рано превантивната грижа против стареене.

Заради днешния ритъм на живот и замърсяването на околната среда на около 25 години е добре да въведем антиейджинг ритуалите в ежедневието си, смята дерматологът от клиника Derma-Act д-р Стиляна Трендафилова. Тя съветва още да спрем да се ръководим от избора на подходяща козметика “според възрастта ни” и да обръщаме повече внимание на състоянието и нуждите на кожата си в различните периоди, независимо от годините.

Д-р Трендафилова предупреждава дамите да не експериментират с козметични продукти, без да са наясно точно от какво се нуждае кожата им.“Дори и най-скъпият крем, приложен на неподходящата кожа, би навредил повече, отколкото да има положителен ефект”, убедена е тя.

Още ценни съвети за грижата за кожата в различните възрасти получихме от нея в това интервю:

Има ли определена възраст, когато препоръчвате на жените да започнат да използват козметика за лице?

Това е един често задаван въпрос. Отговорът е колкото по-рано, толкова по-добре. Повечето жени изчакват появата на някакъв проблем, за да започнат дори основна грижа за кожата. Това не е най-добрата стратегия. Независимо дали искаме да предотвратим появата на бръчки, да подхраним сухата кожа или да се справим с акне например, грижата за кожата трябва да присъства в ежедневието на всяка една жена, независимо от възрастта.

Кожата има своите нужди във всяка една възраст. Задължителни са почистването два пъти на ден, ексфолиацията, хидратацията, защитата от UV-лъчите и прилагането на антиоксиданти и възстановяващи продукти като базисна грижа.

Освен това често слагаме определени рамки по отношение на типa кожа, който отговаря на дадена възраст – напр. по-младите кожи са по-мазни, по-зрелите, съответно по-сухи. Типът на кожата се променя с годините и при всеки по различен начин. Много жени откриват, че с възрастта кожата им става по-мазна, с разширени пори и т.н. Именно затова жената трябва да избира грижа, съобразена с нейния тип кожа и нужди, а не според възрастта.

Кожата около очите е най-тънка и суха. Кога трябва да започнем да нанасяме околоочен крем?

Много жени започват употребата на околоочен крем след 30-те, тоест когато започнат да забелязват “уморената” кожа и първите бръчици около очите. Най-добрите резултати идват с превенцията, затова е по-добре използването на такива продукти да започне по-отрано.

Кожата около очите в действителност е около 10 пъти по-тънка от тази на лицето, много по-суха и с изразена мимика в областта. Тези особености изискват ежедневна хидратация и грижа. Да не забравяме и предпазването от слънчевото облъчване, което допринася за по-бързото остаряване на кожата около очите. Тук имам предвид не само редовното използване на подходящата фотозащита, но и прибавянето на един задължителен аксесоар, а именно слънчевите очила.

Друг въпрос, който задават много жени е дали изобщо има нужда от околоочен крем, при положение че използваме такъв за лице, който може да нанасяме и в тази зона. Ако използваният крем или серум е с подходящата формула, достатъчно обогатен и хидратиращ и без добавени ароматни съставки и алкохол, може да се използва и около очите.

Забелязвате ли напоследък нужда жените все по-рано да въвеждат мерки против стареене на кожата в своя ежедневен ритуал?

Като цяло се наблюдава такава тенденция. Кожата е подложена на изключително голям стрес, поради напрегнатия и нездравословен начин на живот, който водим. Безсънието, нездравословното хранене, стресът в ежедневието, замърсяването на околната среда, всичко това се отразява изключително много. Поради тази причина, много жени търсят все по-рано консултация с дерматолог, който да определи типа кожа и каква грижа би била най-подходяща за нея. Това е правилният път.

Защо отбелязвам това? Много дами започват сами да експериментират върху себе си с различни козметични продукти, които както знаем са стотици различни видове и марки, което е объркващо и води до появата на различни проблеми като свръхомазняване, запушване на порите, поява на акне или пък другата крайност – пресушаването на кожата. Затова съветът ми е да отделите време за разговор с дерматолог, който би ви посъветвал кое е най-удачното като козметика или процедури за кожата. В Derma-Act работят специалисти, които отделят необходимото време и внимание на всеки пациент. Тяхна практика е да се установи първо причината за проблема, преди да преминат към третирането му. Затова е най-добре човек да си запази час за консултация на тел. 0889 74 14 17, а процедурите може да разгледа на сайта derma-act.bg.

Какви са съветите ви за избор на дневен, нощен и околоочен крем? И нещо по-конкретно – задължително ли е продуктите да бъдат скъпи, за да действат?

Най-важното е продуктите за кожата да бъдат съобразени с нейния тип. Цената като цяло няма значение, тъй като дори и най-скъпият крем, приложен на неподходящата кожа, би навредил повече, отколкото да има положителен ефект.

Например кремовете при мазна кожа трябва да са с консистенция на гел, по-леки и по-бързо абсорбиращи се. Нормалните и комбинирани кожи изискват също по-леки продукти, но няколко нива по-подхранващи от гелните форми. При сухите кожи се прилагат по-мазните кремове, които остават защитен филм върху кожата и така я предпазват от пресушаване. И при чувствителните кожи се използват най-плътните продукти, които освен хидратация и омазняване имат и успокояващ ефект.

Също така е добре да изясним разликата между дневен и нощен крем. Дневните кремове са предназначени да предпазват кожата от агресивните фактори на средата. Много от тях съдържат антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, образувани като следствие от замърсяването, и защитават срещу ултравиолетовата радиация. По правило дневните кремове са с по-лека текстура в сравнение с нощните. Последните се фокусират върху възстановяването и поправката на уврежданията, които се получават в ежедневието и с течение на годините. Много често те съдържат ретинол, който ускорява деленето на клетките и изсветлява петната, прави кожата по-здрава. Освен това, тези кремове осигуряват една по-дълбока хидратация и уплътняване на кожата.

Околоочните кремове от своя страна съдържат антиоксиданти, омекотяващи и възстановяващи съставки като глицерин, растителни екстракти, серамиди, различни масла, витамини, пептиди, ретинол, триглицериди. Околоочният крем трябва да е без добавени парфюмни съставки и алкохол, за да не раздразни деликатната и нежна кожа около очите и самите очи. Целта му е да хидратира, да изглади кожната текстура и видимо да уплътни и изсветли кожата около очите.

На каква възраст препоръчвате жените да започнат да правят процедури в дерматологична клиника, за да поддържат младежкия вид на кожата си?

Смятам, че възрастта след 25 години изисква да се започне една поддръжка с превантивна цел, тъй като обикновено след този период започват да се появяват първите последици от напрегнатото ни ежедневие. Тук се включват по-леките процедури, подходящи за по-млада кожа. Редовното козметично или апаратно почистване на кожата като аквапилинг, микродермабразио, леките пилинги. Това са процедури, чрез които сваляме мъртвия слой клетки от повърхността на кожата и така тя изглежда по-свежа и здрава.

Ако сме на възраст около 30, какви процедури според вас са достатъчни?

Жените в тази възраст започват да забелязват все повече промени, които допреди 2-3 години не са им правили впечатление. В тази възраст вече е добре дамите да започнат процедури, съобразени със спецификите на кожата. Това са именно мезотерапиите, които се състоят във въвеждането на разтвори в кожата, които съдържат хиалуронова киселина, витамини, аминокиселини, микроелементи и различни пептиди. Други подходящи продукти са т.нар. скинбустери, които съдържат хиалуронова киселина и доставят една по-дълбока хидратация. Тук включвам и ежегодните и съобразени със сезона химични пилинги, които осигуряват една по-дълбока ексфолиация, от която кожата има нужда. В нашата клиника предлагаме и лазерни процедури, които водят до стягане на порите, изсветляване и освежаване на тена, премахване на петънцата от пъпчици и UV-облъчване.

Как се променят нуждите на кожата след 40 години?

Възрастта след 40 е време на преход за повечето жени, когато организмът се подготвя за предстоящата менопауза, което се бележи от един спад в нивата на естрогени. Това неминуемо се отразява на костната тъкан и на качеството на кожата. Започва появата на повече бръчки, възрастови пигментни петна, наблюдава се отпускане и загуба на обем.

Допълнително е забавен и лимфният дренаж, което от своя страна може да доведе до задържане на течности и подпухване. Забавя се обновяването на клетките и като следствие се наблюдава повяхване на тена на кожата. Задължително в този период е използването на правилните козметични продукти, хидратацията, ексфолиацията. Отново се прилагат мезотерапии и скинбустери, но вече със състав съобразен с нуждите на кожата.

В тази възраст обикновено започва и приложението на дермалните филъри, благодарение на които можем да уплътним кожата и да възвърнем загубата на обем в средната и долна част на лицето. Освен това дамите често се възползват от апаратни процедури, които чрез термо- или ултразвукова травма, водят до значително стягане и лифтиране на отпуснатата кожа.

Има ли наистина начин без хирургична намеса не само да забавим стареенето, но и видимо да подмладим кожата си?

Има, разбира се. Повечето пациенти използват различни процедури или комбинации от такива, чрез които отлагаме с години подлагането на хирургична намеса. Важното е да се започне. Според мен никога не е твърде късно, а с избора на подходящите терапии и с постоянство от страна на пациентите се получават изключително добри и задоволяващи резултати.

Разкажете ни за някои от най-новите технологии и процедури за подмладяване на лицето.

Най-общо делим процедурите на инжекционни и апаратни. В инжекционните влизат прилагането ма мезотерапии, ботулинов токсин, попълването с дермални филъри. Апаратните процедури предлагат много широк спектър на действие. Нашата клиника разполага с изключително разнообразна апаратура, която може да бъде насочена към всеки един проблем. По отношение на подмладяването често прилагаме т.нар. лазер Palomar, който чрез термотравма в дермалния слой на кожата стимулира производството на колагенови и еластични влакна. Интересното при тази технология е, че за разлика от останалите подобни лазерни апарати, тук засягането на епидермиса е минимално, което от своя страна позволява много бързо възстановяване на кожата и намалява в пъти риска от усложнения. В същото време резултатът е подобряване на текстурата на кожата, стягане на порите, освежаване на тена.

А какво бихте препоръчали за моментален ефект преди важно събитие като сватба, юбилей и т.н.?

Добре е преди такива важни събития и избраните процедури да има известно отстояние. Ако никога не е полагана грижа за кожата или никога не са правени освежаващи процедури, няма как да преобразим кожата като с магическа пръчка. Такива процедури е добре да започнат поне 1-2 месеца преди това.

Иначе като цяло, пак в зависимост от кожата, възрастта и нуждите, няколко леки пилинг и освежаващи мезотерапии биха довели до един прекрасен резултат, който ще ни накара да се чувстваме красиви, което ще доведе до повишаване на самочувствието.

Вие самата как поддържате красотата на кожата си?

Задължително почиствам кожата си два пъти дневно, след което прилагам хидратиращ крем със защитен фактор сутрин. Вечер използвам серум със зелен чай и кафе, а след него – лек крем на базата на хиалуронова ксиелина. На определени периоди от време си правя мезотерапия за по-дълбоко подхранване, химични пилинги за по-дълбока ексфолиация и отстраняване на мъртвия слой клетки от повърхността на кожата и различни лазерни процедури, съобразени със сезона и с това, от което кожата ми има нужда в този момент.

За да остарява красиво едно лице, какви правила трябва да спазват дамите?

Да се грижат за кожата си, тъй като тя е нашата визитна картичка. Добре изглеждащата, тонизирана, със свеж вид кожа ни кара да се чувстваме добре и ни носи малко или много самочувствието, което ни е нужно при общуването с околните.

Препоръчваме ви още:

7 смъртни гряха, които състаряват лицето

PAUSE на стареенето с правилата на Йоланда Хадид

Кожата е много по-важна, не робувайте на грима

Как да изтриете десет години от лицето си

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Съвети & тенденции27 ФЕВРУАРИ 2020

Правила за оцеляване на чувствителната кожа в лошото време

Как да се погрижим за нея в този сезон?

Съвети & тенденции26 ФЕВРУАРИ 2020

Домашен балсам за устни

Само за няколко минути можем да приготвим рецептата за по-меки и чувствени устни

Съвети & тенденции21 ФЕВРУАРИ 2020

Пролет в ръцете ни - маникюрът на новия сезон

Независимо какво е времето навън, тези идеи за маникюра ще стоплят деня ви

Съвети & тенденции16 ФЕВРУАРИ 2020

Магдалена Фраковяк и нейните правила за красива кожа

На 30, тя няма нито една линия по лицето си