Истината за биотина – работи ли и трябва ли ни всъщност

Съставката често се използва в козметиката и хранителните добавки за красота, но нужна ли ни е наистина?

Всички сме чували за вълшебната съставка, биотин, която според повечето реклами и козметици е изключително нужна за красотата. Днес ще проверим дали наистина е така.

В повечето продукти за красота вече можем да намерим съставката биотин, а и много хора вече го приемат като хранителна добавка. Всичкият този шум около съставката се появява в следствие от появата на няколко изследвания преди години, които доказват, че биотинът има минимално отражение върху състоянието на кожата, ноктите и косата. След това, резултатите се преувеличават с цел да се продават продукти с добавката.

Всъщност, биотинът представлява комплекс от витамини от В групата, които се намират в много храни като яйцата, млякото, ядките и други. Тялото ни има много малка нужда от биотин, която можем да с набавим от нормална диета на средностатическия човек. Всяко количество над нужното се изхвърля по естествен начин от организма и не се употребява.

В такъв случай допълнителното му приемане се обезсмисля, освен ако не сме от малкото хора по света с недостиг на биотин. Дори да взимаме съставката под някаква форма, тя няма да се усвои и просто ще я изхвърлим от системата си.

Единственото, което може да бъде счетено за вреда от биотина, се наблюдава, когато го приемаме като хранителна добавка. Понеже в този случай съдържанието на съставката е значително по-голямо, то може да промени резултатите при някои медицински изследвания. Затова трябва да имаме предвид, че не трябва да приемаме добавката, ако смятаме да посетим доктор в следващата седмица.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Съвети & тенденции12 АВГУСТ 2019

Минимализъм сред маникюра - модерни са ноктите с една линия върху тях

Елегантността и семплотата е на мода този сезон

Съвети & тенденции10 АВГУСТ 2019

По-изчистена кожа се постига с фастинг... на козметика

Почивката от многото козметика е важен елемент за постигане на по-красива кожа.

Съвети & тенденции08 АВГУСТ 2019

Не правете това вкъщи! Забранените DIY бюти трикове

DIY в бюти грижата може да се окаже нож с две остриета