Истината за биотина – работи ли и трябва ли ни всъщност

Съставката често се използва в козметиката и хранителните добавки за красота, но нужна ли ни е наистина?

Всички сме чували за вълшебната съставка, биотин, която според повечето реклами и козметици е изключително нужна за красотата. Днес ще проверим дали наистина е така.

В повечето продукти за красота вече можем да намерим съставката биотин, а и много хора вече го приемат като хранителна добавка. Всичкият този шум около съставката се появява в следствие от появата на няколко изследвания преди години, които доказват, че биотинът има минимално отражение върху състоянието на кожата, ноктите и косата. След това, резултатите се преувеличават с цел да се продават продукти с добавката.

Всъщност, биотинът представлява комплекс от витамини от В групата, които се намират в много храни като яйцата, млякото, ядките и други. Тялото ни има много малка нужда от биотин, която можем да с набавим от нормална диета на средностатическия човек. Всяко количество над нужното се изхвърля по естествен начин от организма и не се употребява.

В такъв случай допълнителното му приемане се обезсмисля, освен ако не сме от малкото хора по света с недостиг на биотин. Дори да взимаме съставката под някаква форма, тя няма да се усвои и просто ще я изхвърлим от системата си.

Единственото, което може да бъде счетено за вреда от биотина, се наблюдава, когато го приемаме като хранителна добавка. Понеже в този случай съдържанието на съставката е значително по-голямо, то може да промени резултатите при някои медицински изследвания. Затова трябва да имаме предвид, че не трябва да приемаме добавката, ако смятаме да посетим доктор в следващата седмица.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Beauty09 ОКТОМВРИ 2019

Новият тренд в грима – сапунени вежди

Жените се отказват от професионалните си продукти за вежди и ги заменят със сапун

Съвети & тенденции09 ОКТОМВРИ 2019

Най-важните съставки в козметиката според възрастта

Специалисти препоръчват да използваме различни съставки през различни части от живота си

Съвети & тенденции08 ОКТОМВРИ 2019

Витамин C е незаменим в битката с възрастта

Продуктите с него защитават кожата от преждевременни бръчки и възстановяват здравия й вид

Съвети & тенденции08 ОКТОМВРИ 2019

Миранда Кер показва как се грижи за красотата си по време на бременността

Как се справя с предизвикателствата по време на бременността и как продължава да поддържа самочувствието си тя?