Beauty : Съвети & тенденции27 ФЕВРУАРИ 2019

Белези и стрии – как да подобрим тяхното състояние?

Информираме се за ефективните методи от д-р Константинос Пагидас, собственик и дерматолог в клиника за дерматология и естетика Derma-Act

Как можем да се преборим ефективно със стриите и с белезите по кожата?

Този козметичен проблем засяга много жени и сериозно влияе на самочувствието. Колкото и красиво и оформено да е тялото на една жена, ако по кожата й има белези или стрии, този неестетичен проблем често е затормозяващ.

Потърсихме експертната препоръка на д-р Константинос Пагидас, собственик и дерматолог в клиника за дерматология и естетика Derma-Act. Ето какво обясни той за появата и успешното третиране на белези и стрии.

Едни от често срещаните проблеми при наши пациенти са свързани с белези, които влошават качеството им на живот и тяхното самочувствие. Пример за въпросите, които получаваме, са: “Имам белег, който не харесвам. Mога ли да направя нещо за него?“ или “След бременността получих стрии, които искам да залича?”

Белези могат да се получат при много различни състояния от акне, варицела и премахване на образувания до почти всички хирургични намеси.

Първо е необходимо да добием малко информация как и кога се формират: всяка една рана по тялото има способността да се възстанови като преминава през възпалителна, пролиферативна и последна фаза на съзряване с формиране на по-силно свързан и нагънат колаген. Това е абсолютно естествен процес, който води до пълно зарастване на мястото. Ако някой от тези етапи се забави или наруши, се формира по-здрава, фиброзна тъкан, от неправилно свързан, дезорганизиран колаген, с които организмът не може да се справи и да ремоделира.

Повърхностни наранявания, обхващащи само епидермиса, обикновено преминават само с промяна в цвета на засегнатото място. Най-често трайни белези остават, ако се засегне подлежащата дерма.

Дълбочината, големината на раната, прилежащи остри и хронични заболявания, пол, хормонален статус, цвят на кожата, мястото на самата рана, са факторите, които определят колко бързо ще се заличи една рана.

Белезите не са еднородни и еднакви при всеки пациент. Те основно могат да се разделят на атрофични (често след кистозно акне или варицела), хипертрофични (в границите на подлежащата рана) и келоиди (резултат на ексцесивна продукция на колаген, които излизат извън формата на първоначалното нараняване).

Стриите от друга страна не са задължително свързани с патологичен процес. Те се формират при силно и бързо преразтягане на дермата, но техният интензитет зависи отново от хормонален баланс. Особено важно е нивото на кортизон и производните му, мястото на появата върху тялото, възраст, прием на медикаменти. Стриите се оценяват по техния цвят, дълбочина, площ и давност на самия проблем, който най-често протича безсимптомно.

Как да изберем своята терапия?

Важно е да се снеме добра анамнеза за хронични и настоящи заболявания, както и фамилна история, за да можем да изберем подходящ път при третиране на изброените състояния. Консултация с правилния специалист и изготвянето на индивидуален терапевтичен план е една трета от получаването на добър резултат от лечението. От особено значение е колко мотивиран е пациентът и колко лесно за изпълнение и щадящо за ежедневието му е прилаганият метод.

Много често процедурите се повтарят неколкократно през фиксиран интервал от време и са последвани от домашна грижа и ограничение на някои активности. Разбира се, препоръчително е да се консултирате със специалист дерматолог.

Какви са възможните подходи?

Могат да се разделят на лазерни и не-лазерни терапии. Представените примери прилагаме върху цялото тяло, както за белези, така и за стрии.

Palomar Icon е една от системите,на които се доверяваме за първи избор и бързи резултати.

Фракциониран неаблативен лазер, с дължина на вълната 1540 nm, има едни от най-дълбоко проникващи лъчи. Предимствата му са, че успява да проникне под дермо-епидермалната граница, без да наранява надлежащите слоеве, което прави възстановителният период много кратък и увеличава терапевтичният прозорец с още няколко месеца от годината.

Работи с накрайниците XD – за дълбока, и XF – за повърхностна стимулация, за да даде отново двупосочното изпълване на третираното място. Възстановителният процес се осъществява чрез редуване на здрава тъкан с такава, през която е преминал лазерен лъч.

Лазерен рисърфисинг с аблативен СО2 лазер е един от добре познатите методи за възстановяване плътността на кожата. По време на процедурата лазерът създава термични микротравми, които проникват под повърхността, стимулират разрушаването на стара фиброзна тъкан през местата на преминаване, и запълването им се осъществява от мостчетата съседна здрава тъкан.

Особеност при него е сезонът за изпълнение на процедурите – строго през зимно-пролетния, за да бъде максимално щадена и пазена кожата от слънчевите лъчи и да намалим възможностите за нежелани реакции и осигурим по-бързо възстановяване. Използването на слънцезащитен фактор е от голямо значение при всички процедури, целящи обмяна на повърхностния слой на кожата.

Микронидълингът е процедура, която самостоятелно или в комбинация с СО2 лазерна процедура стимулират изграждането на собствен колаген. Апаратът използва не светлинен източник, а механично се изпълняват многократни микро убождания на ниво епидермис. Едновременно с това се внася в така създадените ходове епителизираща субстанция – най-често по типа на разтворите за мезотерапия, която ускорява оздравителните процеси.

Заради близките механизми на действие двете процедури могат да се комбинират в едно посещение и да въздействат едновременно на повърхностно и по-дълбоко ниво.

Друг вариант на микронидълингът е замяната на коктейла мезотерапия с PRP-маса. Високото съдържание на тромбоцити и растежни фактори в отделената плазма стимулира клетъчното съзряване и отново възстановителните процеси. За обещаващите резултати говорят и вариациите патологични състояния, при които се прилага PRP-терапия, директно в засегнатите места (още при косопад, остеоартрит, остри и хронични сухожилни възпаления).

Локалното приложение на медикаменти и домашна грижа завършва правилно лечението, с което целим максимално да върнем целостта на кожата на всеки един пациент.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Съвети & тенденции10 ДЕКЕМВРИ 2019

Как Нина Добрев се подготвя за парти

Рутината й не е перфектна, но резултатът определено е

Съвети & тенденции10 ДЕКЕМВРИ 2019

Подобряваме действието на серума си по метода на ротацията

Ако един серум е добра идея, то два серума е още по-добра

Съвети & тенденции09 ДЕКЕМВРИ 2019

5 начина да използваме бебешко олио за красотата си

Освен мултифункционален, този продукт е и достъпен и освен това приятен за използване

Съвети & тенденции02 ДЕКЕМВРИ 2019

Грижа за красотата с помощта на Аюрведа

По-красиви и по-здрави с бюти тайни на хиляди години