8 натурални съставки, които избелват кожата

И предпазват от вредните слънчеви лъчи

Като най-големият орган на тялото, кожата действа на първа линия в борбата с инфекциите и заболяванията. Затова е важно да се погрижим за проблема с пигментацията, за да не се увредят слоевете.

Вероятно много дами са се сблъсквали с козметиката за избелване и в даден момент вероятно са прибегнали до подобни продукти, за да изчистят неравномерностите в тена си.

Традиционните съставки като хидроквинон и живак в продуктите за изсветляване на кожата се смятат за токсични и при продължителна употреба могат да въздействат обратно на очакванията – да реагират на UV лъчите и да причинят прекомерна пигментация и преждевременно стареене на кожата.

Затова полюбопитствахме кои са натуралните съставки, които могат да избелят кожата, и са също толкова ефективни, но без вредния ефект. Те действат на кожата като абсорбират вредните UV лъчи и потискат производството на меланин, което причинява тъмните петна.

Цитрусови екстракти

Лимоновите и портокалови кори са естествени избелващи агенти. Витамин С играе важна роля в производството на колаген, като по този начин предпазва кожата и я запазва стегната. Когато се прилага локално, витамин С забавя хиперактивните меланоцити. Това са клетките, които произвеждат меланин в базалните слоеве на кожата, който от своя страна причинява потъмняването ѝ.

Коджик киселина

Това е кристална пудра, която произлиза от фунгус (вид гъби) в Азия. В Япония се използва от много години като естествен заместител на хидроквинона и е изключително ефективна за избелването на кожата. Действа като потиска функцията на тирозиназа, ензим, необходим за образуването на кафявия пигмент меланин. Има ефект и на антиоксидант и работи срещу увреждането на кожата от слънчевите лъчи.

Вана с овесени ядки – египетска грижа за красотата

Сладник (сладък корен)

Билката сладък корен е добре позната с благотворния си ефект за здравето. Използва се за лечение на бронхити, гастрити, язва. Учените обаче са установили, че съставката glabridin(макар и в много малки количества) абсорбира UVA и UVB лъчите и действа като мощен избелващ агент. Клиничните изследвания показват, че glabridin има свойството да потисне с 50% активността на тирозиназа.

Екстракт от мечо грозде

Този екстракт идва от листата на растението, не от плодовете. Мечото грозде се използва доста често в козметичните продукти. Съдържа алфа арбутин, който е известен с бързото избелване на кожата. Арбутинът избелва тъмните петна по кожата и премахва обезцветяването. Екстрактът от мечо грозде е полезен и заради съдържанието на слънцезащитни филтри, които намаляват потъмняването при излагане на слънце.

Витамин B3 (Ниацин)

Витамин B3 се свързва с потискането на прехвърлянето на меланозоми в кожата и действа като избелващ агент, когато е добавен към кремове. Нанесен локално подобрява способността на кожата да задържа влага, така че ще почувствате кожата си мека и гладка, няма да усещате сухота, а фините линии ще намалеят.

Странните цветове за косата продължават – запознайте се с тренда “чай с мляко”

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Съвети & тенденции22 АВГУСТ 2019

Маслото от гроздови семки е еликсир за косата

Помага да спрем косопада и има силни хидратиращи свойства

Съвети & тенденции12 АВГУСТ 2019

Минимализъм сред маникюра - модерни са ноктите с една линия върху тях

Елегантността и семплотата е на мода този сезон

Съвети & тенденции10 АВГУСТ 2019

По-изчистена кожа се постига с фастинг... на козметика

Почивката от многото козметика е важен елемент за постигане на по-красива кожа.