Beauty : Коса29 МАЙ 2018

Възстановете боядисаната си коса

Разберете какво й вреди и как да поправите щетите

След излизането от физьорския салон гривата ни изглежда просто феноменално – с блестящ и наситен цвят, подредени кичури.

Само няколко седмици по-късно обаче, няма и помен от това. Цветът избледнява, косата изглежда изтощена и суха. Но как вредим на цвета на косата си и как да го запазим за по-дълъг период от време? Ето няколко лесни съвета, които ще ви помогнат в това начинание:

Най-големият вредител – водата

Да, точно така, именно водата вреди най-много на цвета на косата. Повечето от нас смятат, че шампоанът или други продукти с химически съставки са причината цветът да се отмива и избледнява (което също е така), но водата отмива най-много от цветните молекули по косъма.

Как да си помогнете: Не мийте косата си всеки ден. Вредно е не само за цвета, но и за структурата на косъма. Ограничете се до 2-3 пъти в седмицата, а през останалото време може да използвате сух шампоан. Когато миете косата си, слагайте шампоан само на корените, а когато го отмивате, пяната ще почисти цялата ви коса по дължина.

Слънцето и UV лъчите

Всички знаем, че слънцето изсветлява косата. Заедно с UV лъчите то намалява интензивността на цвета и го прави да изглежда матов. Момичетата, които боядисват косите си в тъмни цветове (червено, черно, кестеняво) изпитват повече от този ефект.

Как да си помогнете: Внимавайте с излагането на слънце, създайте си навик да носите шапка в по-слънчевите дни и използвайте спрей с UV защита. Потърсете си продукт, който е без отмиване и третирайте косата си с него.

Другите вреди

Когато косата ви е нацъфтяла или накъсана, това само по себе си не отнема от цвета й, но пък увредената коса няма блясък и така цветът не изглежда сияен. Ако още преди да се боядисате косата ви е била увредена, то цветът няма да е равен и е много вероятно да се отмие по-бързо.

Как да си помогнете: Използвайте повече балсам, маска за коса и изобщо подхранващи продукти. Здравата коса изглежда добре, независимо дали е боядисана или не. Нанасяйте повече балсам в краищата, където косата ви се накъсва и е по-изтощена.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КОСА

Коса19 АВГУСТ 2019

Няколко вариации на най-популярната прическа сега

Прическата, разделена с централен път, официално се завърна

Коса16 АВГУСТ 2019

Петте най-добри домашни терапии за здрава и красива коса

От маска с мляко и мед до спрей против наелектризиране, всички са тук!

Коса15 АВГУСТ 2019

Тайните на Камила Коелю за красива прическа през лятото

Бразилския бюти влогър ни дава ценни съвети за красива прическа през горещите дни

Коса12 АВГУСТ 2019

Спасение за сухата коса в домашни условия

Това са най-ефикасните DIY терапии, които не изискват много време и средства!