Beauty : Коса29 МАЙ 2018

Възстановете боядисаната си коса

Разберете какво й вреди и как да поправите щетите

След излизането от физьорския салон гривата ни изглежда просто феноменално – с блестящ и наситен цвят, подредени кичури.

Само няколко седмици по-късно обаче, няма и помен от това. Цветът избледнява, косата изглежда изтощена и суха. Но как вредим на цвета на косата си и как да го запазим за по-дълъг период от време? Ето няколко лесни съвета, които ще ви помогнат в това начинание:

Най-големият вредител – водата

Да, точно така, именно водата вреди най-много на цвета на косата. Повечето от нас смятат, че шампоанът или други продукти с химически съставки са причината цветът да се отмива и избледнява (което също е така), но водата отмива най-много от цветните молекули по косъма.

Как да си помогнете: Не мийте косата си всеки ден. Вредно е не само за цвета, но и за структурата на косъма. Ограничете се до 2-3 пъти в седмицата, а през останалото време може да използвате сух шампоан. Когато миете косата си, слагайте шампоан само на корените, а когато го отмивате, пяната ще почисти цялата ви коса по дължина.

Слънцето и UV лъчите

Всички знаем, че слънцето изсветлява косата. Заедно с UV лъчите то намалява интензивността на цвета и го прави да изглежда матов. Момичетата, които боядисват косите си в тъмни цветове (червено, черно, кестеняво) изпитват повече от този ефект.

Как да си помогнете: Внимавайте с излагането на слънце, създайте си навик да носите шапка в по-слънчевите дни и използвайте спрей с UV защита. Потърсете си продукт, който е без отмиване и третирайте косата си с него.

Другите вреди

Когато косата ви е нацъфтяла или накъсана, това само по себе си не отнема от цвета й, но пък увредената коса няма блясък и така цветът не изглежда сияен. Ако още преди да се боядисате косата ви е била увредена, то цветът няма да е равен и е много вероятно да се отмие по-бързо.

Как да си помогнете: Използвайте повече балсам, маска за коса и изобщо подхранващи продукти. Здравата коса изглежда добре, независимо дали е боядисана или не. Нанасяйте повече балсам в краищата, където косата ви се накъсва и е по-изтощена.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КОСА

Коса11 ДЕКЕМВРИ 2019

Тези звезди ще ви вдъхновят да се подстрижете на черта

Ето защо тази прическа е толкова добър избор

Коса06 ДЕКЕМВРИ 2019

С небрежен кок дори и на парти: мисията не чак толкова невъзможна

Ако звездите могат да носят прическата на червения килим, защо не я носим и ние за парти?

Коса02 ДЕКЕМВРИ 2019

Новостите в грижата за косата

За тях разбираме от събитието на Revalid, по случай 25-годишнината им

Коса30 НОЕМВРИ 2019

Ефективни терапии за силно изтощена и накъсана коса

Спасение за кичурите ни между посещенията при фризьора