Beauty : Коса23 МАРТ 2020

Съветите от фризьорите за боядисване на косата у дома

Доверете се на експертите и пренесете салона у дома

Четката за зъби е неочакваният ни ценен помощник.

Не е нужно шегата, че след карантината всички ще излезем с лоши прически и грозен маникюр, да се окаже истина. Например мисията “успешно боядисване на косата у дома” звучи сравнително просто нали? Просто следваме указанията на гърба на кутията и готово.

Но защо тогава фризьорите успяват да постигнат толкова по-добър резултат от нас? Защото знаят няколко трика, които могат да ни бъдат полезни.

Имайте предвид типа на косата си

Когато избирате каква боя да използвате, не се съобразявайте само със съставките и цвета на кутията. Всеки косъм абсорбира по различен начин боята.

“Къдравата и летлива коса много по-лесно абсорбира боята и обикновено резултатът е в малко по-студен тон от това, което е показано на кутията – сякаш има син или сив филтър”, споделя Дана Йонато, известен фризьор в Ню Йорк. “Тънката и права коса пък не абсорбира боята така успешно, затова вероятно резултатът ще бъде по-топъл червеникав цвят”, допълва тя.

До всички брюнетки: зеленият шампоан е продуктът, който трябва да притежавате

Затова когато избираме какъв цвят боя да използваме, трябва да потърсим по-топли цветове за къдрава и гъста коса, а по-студени за права и тънка, така че да противодействаме на процеса.

Погрижете се за корените си и само тях

Ако целта ви е само да поддържате вече постигнатия цвят, не е нужно да боядисвате цялата си коса. Много хора са изкушени да нанесат продукт върху дължината на косъма, чак до връхчетата, но така само изтощават косата, а накрая резултатът често е неравен.

Нанесе шампоан на краищата си

Въпреки че не трябва да нанасяте боя върху тях, добра идея е две минути преди измиването на косата, да поставите съвсем малко шампоан върху връхчетата. Така хидратираме и все пак при сапунисването попада малко боя, която подновява цвета на краищата също.

Малко преди измиването добавете и малко вода, колкото да разнесете всичко, за по-равен резултат.

Работете на участъци

Освен че трябва да разделите косата си на пластове, фризьорите съветват да го правите и на различни етапи. Започнете с всички пластове на косата си в задната част на главата, където по принцип естественият цвят е по-тъмен, защото така боята ще престои най-много там и резултатът ще е най-наситен.

Оставете косата си пусната

Може би сте виждали рекламите, в които жените държат косата си вързана след боядисването. Това може да изглежда стилно отстрани, но резултатът след това ще е неравен, заради усукването на косъма.

Използвайте четка за зъби

Ако искате да създадете малко по-светли или по-тъмни детайли за по-естествен ефект, използвайте четка за зъби, с която да разнесете боя върху единични косъмчета.

Три дни с перфектна коса, без да я мием

Регулирайте резултата

Ако не ви харесва цвета, когато приключите, можете да нанесете голямо количество балсам за коса на леко мокра коса. След това сложете торбичка на косата си, която да я покрие изцяло, и накрая прикрепете с топла хавлия. Стойте така 20 минути и след това измийте с шампоан и още балсам.

Дори и да сте доволни с цвета си е важно да нанесете балсам, защото той спира напълно действието на боята. Ако пропуснете тази стъпка, препаратът ще продължава да работи и накрая резултатът ще е по-тъмен от очакваното.

Ярките цветове в прическата ще преобърнат тенденциите за пролетта

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КОСА

Коса08 АПРИЛ 2020

Как да миете косата си, без да я увреждате

Най-важните 5 съвета

Коса03 АПРИЛ 2020

За по-гъста и дълга коса използвайте корен от репей

Това е един от триковете за перфектна прическа на Теа Минкова

Коса01 АПРИЛ 2020

14 по-различни начина да носим косата си на опашка

Вдъхновени, разбира се, от любимите ни звезди!

Коса18 МАРТ 2020

Как да се грижим за косата след 40 годишна възраст

Вижте най-добрите съвети от звездните експерти