Акнето и стресът

Каква е връзката помежду им и как да ги преборим?

Свързани ли са стресът и акнето? Да, определено. Как така, защо? Съзнанието и тялото ни са едно цяло. Доказан научен факт!

Какво представлява стресът?

В понятието „стрес” може да включим абсолютно всичко – но ние ще го разглеждаме като израз на емоционално или физическо напрежение. Макар повечето хора да свързват стреса само с емоционалните причини, когато говорим за акне е добре да включим и физическото напрежение.

Примери за емоционален стрес мога да бъдат притеснение, вълнение, конфликти с близък човек, пренатоварване в работата и други. Редовните физически упражнения без почивка, недостига на сън, употребата на алкохол, тютюнопушенето или твърде активния живот пък са най-честите причини за физически стрес.

Как стресът се отразява на акнето?

Стресът усилва възпалителните процеси и причинява влошаване на акнето. Организмът започва да отделя по-голямо количество от хормона андроген (мъжки хормон), който има стимулиращ ефект върху функцията на мастните жлези. А това провокира и акнето.

Активацията на мъжкия хормон може да даде обяснение защо изглежда сякаш жените са по-засегнати от акнето, причинено от стрес, спрямо мъжете. Но пък момчетата са уязвими по друг параграф. Част от стрес-акнето е и така нареченото „фитнес-акне”. То се изразява по-често при тях заради употребата на протеинови добавки за увеличаване на мускулната маса. Стероидите и анаболите, макар да са отречени от много спортуващи, все още се взимат за по-бързи и впечатляващи резултати, но те силно влошават акнето и го правят много по-трудно за лечение.

Как да преборим стреса?

Няколко бързи и лесни съвета за преодоляване на притеснението и напрежението.

  1. Редовни физически упражнения – стига да не прекаляваш, редовното физическо усилие разсейва емоционалните „блокажи” и успокоява. Така наречените „кардио-тренировки” засилват сърдечния ритъм и подават повече кислород на мозъка. Ако поне 3 пъти седмично отделяш по 30 минути за леки физически упражнения, ще видиш как движението ти помага да се отърсиш от емоционалните проблеми.
  2. Медитация – дихателните упражнения, популярни от йогата, са изключително полезни за релакс. Между 5 и 15 минути дневно са напълно достатъчни за свежест и спокойствие.
  3. Сън – добрият, редовен сън е ключът към нормализиране на емоционалния стрес и премахване на натрупаната умора. Според едно от най-новите изследвания на Института по съня в САЩ рискът от стрес се  увеличава с 14% на всеки загубен час сън. За да е по-пълноценен сънят, а и грижата за кожата, е препоръчително стаята да е с температура 22-24C.

Най-добрият начин да се излекуваш от акнето е комбинацията на професионални козметични продукти, заедно с намаляване на нивото на стрес. Естествено, постоянството е много важно. Подхождай към тялото и съзнанието си внимателно и грижовно и ще видиш, че резултатите няма да закъснеят. Ако все пак имаш нужда от едно рамо в борбата с акнето опитай 3 лесни стъпки против пъпки: Acne out OXY WASH за нежно почистване, активна грижа с Acne out активен лосион и Acne out Hydro Active за интензивна хидратация.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BEAUTY ПРОДУКТИ

Beauty продукти27 ЮНИ 2019

Енергиен шот за уморената кожа от Jowaé

Новата козметична серия използва силата на суперплода кумкуат, за да ревитализира и разкраси лицето и погледа

Beauty продукти26 ЮНИ 2019

Chanel 5: Какво не знаете за най-известния парфюм в света

3 факта за легендарното ухание, включително това откъде идва името му

Beauty продукти18 ЮНИ 2019

Какво да сложим в багажа за лятната си почивка

Улеснете подготовката си с помощта на тази "умна" селекция

Beauty продукти12 ЮНИ 2019

Изпробвани и любими: Коректори за сенки под очите

Редакторите ни се доверяват на тези продукти за отпочинал и озарен поглед