Защо лекарите препоръчват да увеличим приема на цинк в грипния сезон

Проучванията показват, че цинкът намаля продължителността и страничните ефекти от болестите.

Една от малкото теми, за които почти не се спори в сферата на здравословното хранене, е, че цинкът е едно от най-важните средства за борба с грипове и вируси.

Проучвания показват, че когато вземем по-голяма доза цинк в първите 24 часа от заболяването, възстановяването често става с цели три дни по-бързо. В някои случаи се установява скъсяване на периода на боледуване с до 20-40%.

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?

Хубавото е, че с цинк трудно бихме прекалили. В проучванията са използвани дозировки от 80 до 200 милиграма и ефектът е бил благополучен, въпреки че е препоръчително да се придържаме към границата от 40 милиграма на ден. Единственото, с което трябва да внимаваме, е да не взимаме цинка на гладно, защото може да предизвика гадене.

Така че докторите препоръчват да си набавяме допълнително цинк под формата на хранителна добавка, дори и в менюто ни да присъстват достатъчно храни с минерала (месо, картофи и… шоколад).

Витамините, от които децата ни се нуждаят

В момента честа практика на лекарите в чужбина е да предписват увеличен прием на цинк и витамин С за болните от коронавирус. Важно е да ви предупредим, обаче, че колкото и хранителни добавки да приемате, вие пак можете да се заразите с вируса, но пълноценното хранене и правилното снабдяване на тялото с витамини и минерали ще ви помогне да се възстановите по-бързо и лесно.

Всичко, което трябва да знаете за най-важните витамини

tips