Връщаме се към спорта, връщаме се към себе си

Тренировките като начин да се върнем към себе си и да посрещнем по-доброто бъдещe.

Много сме говорили за невероятната сила на спорта и за всичките позитиви, които той ни носи. Но какво правим, когато възможността да му се насладим пълноправно ни е отнета? Пред подобен въпрос се изправихме през началото на тази година.

Да си признаем, повечето от редакцията сме фенове на тренировките от вкъщи и първоначално затварянето на фитнес салоните, парковете и стадионите не ни уплаши особено.

Малко след това обаче запустелите спортни площадки, както и спортистите, които не могат да тренират за състезанията си, промениха мнението ни.

Не много по-късно, този път с радост, забелязахме и друго – как никой не е готов да се предаде и да изостави спорта. От вкъщи, от двора, от терасата всеки експериментираше с нови тренировки в домашни условия. Пред очите ни се родиха множество трендове от ретро тренировките, през танците, до спортните предизвикателства и какво ли още не.

По време на пандемията успяхме да се убедим – каквото и да се изправи пред нас, накрая можем да се справим.

Сега, когато спортът е позволен, но ситуацията около нас не е никак по-малко страшна, не е моментът да се отказваме от целите си във фитнеса и грижата за здравето, а точно обратното – да съберем цялата тази мотивация и да я удвоим. За да бъдем по-подготвени, ако сценарият се повтори и за да надхвърлим себе си.

Но понеже не сме фенове на празните приказки, а обичаме да се застъпваме на проучвания и доказателства зад думите си, събрахме малко интересна и не чак толкова популярна статистика за спорта по време на пандемията и ефекта му върху човешкия организъм:

  • Трима от петима попитани сред американците смятат, че спортът никога няма да се върне такъв, какъвто беше преди, но това не е задължително лошо – 70% от изследваните лица посочват, че спортът е станал важна част от живота им точно по време на пандемията и сега са по-мотивирани да тренират от всякога.
  • Най-практикуваните физически активности по време на пандемията са били медитацията и бягането, а най-често срещаната мотивация за спортуващите е била желанието да запазят фигурата си, сочи изследване.
  • Редовните тренировки, независимо дали са от вкъщи, или не, действат почти по същия начин като антидепресантите дори и върху хора със сериозни проблеми, разкрива друго проучване от асоциацията “Psychosomatic Society”
  • Същото изследване от по-горната точка доказа, че ако страдащите от депресивни състояния се откажат от спорта, след като веднъж са започнали, шансът неприятните мисли да ги застигнат отново се покачва. Затова и е задължително за спортистите и фитнес ентусиастите да не се отказват от физическата активност, дори и в условията на пандемия.

След като отговорихме на въпроса защо да тренираме, сега остана единствено да открием и правилното вдъхновение.

Точно с тази цел Nike създават новата си кампания с името #BackToSport. В буквален превод това ще значи “завръщане към спорта”, но към това ние добавяме и едно “завръщане към себе си”, защото спортът е онова, което ще ни върне към истинското нас преди всичко останало.

Кампанията е призивът на Nike към света да се мобилизира да продължи да се движи дори по време на пандемията и да изкрещи “Нищо не може да ни спре!”

За да мотивират потребителите си, от марката си колаборират с известни инфлуенсъри от цял свят, чрез които съобщението е разпространено. В България лицата на кампанията са Карин Околие, Ванко Георгиев и Цвети от TsvetiFit.

“Да стиснем зъби, да бъдем подготвени, да бъдем в пълна готовност да надхвърлим себе си и когато светът оздравее, нищо не може да ни спре”, това са част от думите, с които ни мотивира Карин – лекоатлетка, състезаваща се в спринта на 60, 100 и 200 метра. Тя е още позната като “младата надежда на българската лека атлетика” и като такава Околие редовно предлага вдъхновение за последователите си в Instagram, а видеото й за Nike не е изключение.

Вероятно познавате Ванко Георгиев като фитнес инструктора, който тренира звездите у нас, но както в повечето случаи се оказва, той е много повече от това.

Атлет, треньор и основател на уникалната методика PUMP & RUN, той се занимава със спорта от детска възраст и не си представя живота без физическата активност. Затова и предизвикателството, което пандемията изправя пред него, е особено трудно, но и точно поради тази причина думите му са толкова мотивиращи.

Накрая, но не на последно място, ни вдъхновява Цвети, която последователите й познават като момичето от TsvetiFit, което никога не се извинява за характера си и не се страхува да предизвиква себе си и другите както във фитнеса, така и извън него.

“Бъдете силни, дисциплинирани и позитивни… и ще го направим, защото нищо не може да ни спре”, казва тя във видеото си за Nike – послание, зад което всеки може и трябва да застане.

Независимо какво и къде спортуваме, сега е моментът да надскочим себе си и да станем шампиони! #nothingcanstopus

Hero SliderPopular