Пийте витамините си сутрин за максимален ефект

Ако взимате витамини, за да повишите имунитета си, тези съвети от докторите ще ви бъдат полезни.

През студените сезони всеки трябва да си набавя витамините, от които тялото му се нуждае, за да се пребори по-лесно с настинките и гриповете, които дебнат на всяка крачка.

Но понякога не стига само да ядем плодове и зеленчуци и да взимаме хранителните добавки всеки ден, а трябва да проявим малко допълнително внимание и върху начина, по който ги приемаме.

Например от голямо значение е кога и с какво ще приемем витамините. Повечето специалистите се съгласяват, че е най-добре да ги пием на закуска, по средата на храненето – така се абсорбират по-добре от организма и не дразнят стомаха.

Според проучване хората, които са пиели витамин D, докато хапват закуска, богата на мазнини, отчитат 32% по-добри резултати.

Високият процент се дължи и на характера на витамин D. Той, както витамини А, Е и К, се разграждат с помощта на мазнини. Но за разлика от тях, витамин С и тези от В групата се абсорбират само с вода.

Трябва да обърнем внимание и как комбинираме добавките. Някои витамини и минерали се допълват и постигат по-добри резултати, когато ги приемаме заедно. Други обаче си пречат и причиняват повече вреда.

Например витамин D, К и калций са подходящ микс за заздравяване на костната структура. Витамин С и желязото пък взаимно редуцират негативните си влияния, когато са поемани заедно. Но пък желязото и цинкът ще си пречат, ако ги пием едновременно.

Внимавайте и как комбинирате витамините с други медикаменти, защото по същия начин те могат да бъдат несъвместими. Същото се отнася и за някои храни и напитки – грейпфрута и кафето, например.

Добра идея би било да си направите изследвания и да се консултирате с лекар, за да установите кои витамини наистина са ви нужни и кои не.

Витамините, от които децата ни се нуждаят

Недостиг на B витамини и магнезий ни карат да преяждаме

Не пренебрегвайте тези 4 симптома на недостиг на витамини

tips