Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?

Независимо дали готвим за себе си, или за цялото семейство експертите съветват да включим няколко неща към закуската, за да се подготвим за грипния сезон.

На закуска, когато тялото ни е било лишено от всякакво нутриенти в продължение на часове, е важно да си създадем подходящо плато от минерали и витамини, които не само да ни дадат енергия, но и да подкрепят организма, когато е най-уязвим. Това важи особено много по време на грипния сезон, който наближава.

Затова диетолозите съветват да потърсим перфектното съотношение от полезни мазнини, сложни въглехидрати (като пълнозърнестите култури) и най-вече протеини.

20 от най-полезните плодове на света

Често пропускаме последната съставка на закуска, защото повечето високопротеинови храни са подходящи за вечеря или обяд, но точно този макронутриент помага да ни зареди с енергия сутрин, за да сме по-продуктивни през останалата част от деня.

В закуската трябва да включим и повече фибри, както и пробиотици, които да се погрижат за стомашната флора.

Два вида фибри ни помагат да бъдем здрави и слаби

Сред най-подходящите витамини за закуска са витамин С, D, E и K, защото те са мастноразтворими, което ги задържа по-дълго в тялото ни и следователно за повече време помагат на организма да се бори с настинки и болести. От минералите за предпочитане са цинкът, калцият, калият и магнезият.

И няколко идеи за бързи, но полезни закуски от нас: 

  • Тост с пушена сьомга и спанак
  • Плодово смути с добавен пчелен прополис и ядки за допълнение
  • Печени пълнозърнести филийки и кефир
  • Варени яйца с комбинация от любимите ви сезонни зеленчуци
  • Кисело мляко с плодове и овесени ядки
  • Филийки, намазани с ядково масло по избор и банан

Типичните грешки на една “здравословна” закуска

Hero Slidertips