Как да укрепим имунитета си през студените сезони

Сезонът на студените дни е тук и застрашава с все по-големи рискове за здравето. А ето и каква е превенцията…

Хранителни навици

Най-добрият ви приятел тази есен е джинджифилът. Добавяйте го в супата си или най-добре в чая си. От супермаркета можете да си купите корен, който да настържете и да сварите. Чаят от джинджифил има пречистващи свойства, пълен е с витамини и ви зарежда с допълнително енергия. Вкусът му е лют, което може да е проблем за някои предпочитания. Ако острият вкус на джинджифила не ви понася, просто го добавяйте в салатата си.

Не забравяйте и за магическите сили на чесъна. Той спомага укрепването на имунната система. Разбира се, не можете да го ядете по всяко време на деня, но ароматът му се притъпява, когато е сварен в яденето. Добавяйте го към вечерните си гозби.

През есента и зимата много хора залагат на ферментирала храна. Киселото зеле например допринася с полезни бактерии (пробиотици), които подкрепят организма.

Хранителни добавки

Липсата на витамини е често срещан проблем при много хора. Това може да се поправи чрез приема на концентрирани такива. Най-препоръчително е да пиете витамин C. Той е основен за повечето функции на тялото ви – спомага образуването на колаген и подобрява кожата, дава енергия, а антиоксидантните му свойства укрепват имунитета.

Витамините А и D също са задължителни. Първият поддържа неврологичните функции на организма и оказва положителен ефект върху клетките, а вторият регулира именно способността на тялото да се бори с инфекции и възпаления.

Тренировка за имунната система 

Обливането за няколко минути със студена вода може да ви осигури забързване на метаболизма, което от своя страна ще увеличи и имунитета ви. Така наречените “цветни душове” са популярни. Ако ходите на сауна, след престоя ви в нея, си вземете контрастен душ.
У дома можете да правите това с топла и студена вода, но при всички случаи не трябва да мокрите главата си.

Друг метод е криотерапията, която много хора вече опитват.

Движение и активност

Физическата активност ще ви помогне да избягате от гриповете. Спортът се бори със стреса, спомага изкарването на токсини и влияе положително върху нервната система.
Не забравяйте, че всичко трябва да бъде балансирано: ако обичате бокса, добавете към рутината си и по-спокойни активности, например йога.

Сън

Сънят е основното време, което организмът има на разположение за презареждане на имунната система, която е работила активно през целия ден. Естественият ремонт на организма започва в 10 часа вечерта. Тогава започва да се развива хормонът на растежа, който помага на организма да се възстанови.

Nota bene: Старайте се да спите в пълна тъмнина, без блестящи екрани, телефони и шумни телевизори.

Овладяване на стреса

Стресът фигурира в живота ни константно в различни форми и скали. Това, че през есента ще имаме по-малко слънчеви дни, налива допълнително масло в огъня. Винаги напомняйте на себе си, че повечето от нещата, за които се тревожим, обикновено са дребни или съвсем неоснователни. Често си мислим най-лошото, а никой не печели от това – най-малко самите ние. Да, трябва да бъдем внимателни в някои отношения, но не е здравословно да се задълбава. Приемете и факта, че не можете да имате всичко наведнъж – много неща изискват време. Наслаждавайте се на малките неща и не се плашете, ако не можете да свършите с всичко наведнъж.

Добре е да си отделяте време за медитация и йога, за масаж – или просто време за себе си. Не забравяйте хобитата си, любимите си дейности, които не трябва да остават на последно място. Трябва да си почивате емоционално. Повярвайте – тялото ви ще ви бъде благодарно.