Ароматите, които могат да подобрят здравето ни

Вярвате ли, че има миризма, която ще ви накара да се откажете от пушенето? Е, време е да повярвате.

Има няколко мощни аромата, които със сигурност ще ви накарат не само да се почувствате по-добре, но и да се отървете от някои вредни за вас навици. Ароматът на лимон например, може да ви накара да се почувствате по-щастливи, а миризмата на банани намалява апетита… всичко това потвърждава, че ароматерапията може да подобри вашето здраве.

Лимон срещу депресия

Миризмата на лимон може да ви направи по-щастливи. Доказателство за това е японско проучване, в което 12 пациенти с депресия са били подложени на изследване. Стаите им, в които прекарвали по-голямата част от времето си, са били напръскани с цитрусови аромати. Вследствие на това е установено, че нивата на хормоните се нормализират, стимулира се имунната система и пациентите се чувствали пощастливи. А това довело до значително понижаване на дозите на антидепресантите, от които доскоро имали нужда.

Силата на кристалите: за здраве, добър сън, енергия и концентрация

Жасмин за добър сън

Ако все още се чувствате изморени, когато се събудите сутрин, макар да сте спали задължителните осем часа, опитайте да подобрите своя сън с аромат на жасмин. В проучване на Асоциация към Източната психологическа конференция от 2011 г., изследователите анализирали 20 души, чиито спални били ароматизирани с жасмин, с лавандула или не имало никаква миризма. Накрая се оказва, че участниците със спалните с жасмин, са имали много по-спокойна нощ и са били по-малко стресирани на сутринта от останалите.

Черен пипер срещу тютюнопушене

В проучване, проведено през 2013 г., на стотици пушачи им е давано да миришат етерично масло от черен пипер или от ангелика. И двете етерични масла са имали различни странични действия, но с един ефект – намаляване на цигарите. Участниците, които са поели аромата на черен пипер, са усещали парене в гърлото. Останалите, които вдишвали миризмата на ангелика, са усещали такъв релакс, че не им е била нужна цигара, за да се успокоят в моментите на нервност.

Потвърдено: Здравият сън е най-доброто средство за подмладяване

Рози за сладки сънища

Често ли сънувате кошмари? Ако е така, сложете една ваза с рози до леглото си и вече ще се наслаждавате на сладки сънища. Според немско проучване жените, които имат ароматните цветя в спалнята си имат повече приятни нощи от останалите дами. Експертите са категорични, че различните миризми могат да повлияят на емоционалната реакция на мозъка, а розите обикновено се свързват с щастливи спомени, затова е по-вероятно да нямате кошмари с тях.

Бананът ви кара да се чувствате сити

До този извод е стигнал известният д-р Алан Хърш от Центъра по миризми и вкусове в Чикаго, който подложил над 3000 души с наднормено тегло на специално изследване. Те е трябвало да миришат аромати на банани или зелени ябълки във всеки миг, в който усетят глад. Накрая те загубили по 1,5 кг на месец без никаква диета. Експертите обясняват, че определени миризми предизвикват отделянето на хормони, които дават илюзията за ситост.