Опасните плодове и зеленчуци за диетата

Плодовете и зеленчуците са сред основните храни, препоръчвани при диети. Но дали всички плодове и зеленчуци всъщност помагат да отслабнем?

Разнообразното хранене включва повишен прием на плодове и зеленчуци заради неоспоримите им качества – те съдържат много витамини, фибри и минерали, които помагат да тялото ти да изхвърли ненужните токсини и да се зареди с енергия.

Въпреки това, някои представители на тези групи храни съдържат твърде много калории, захари и скорбяла и по този начин забавят процеса на отслабване. В едно проучване от 2015, група учени от Харвърд достигат до извода, че дългосрочната и редовна консумация на зеленчуци, съдържащи скорбяла като царевица, грах и картофи, всъщност води до напълняване. Скорбялата влияе на кръвната захар и е особено опасна за диеабетиците. Все пак има и зеленчуци, които не съдъжат нишесте (скорбяла) като краставицата, зелето, апсержите, ряпата и др., които ще ти помогнат в борбата с килограмите.

От същото проучване става ясно, че засиленият прием на ябълки, куши, малини, боровинки и ягоди за по-продължителен период, води до отслабване и повишен имунитет. За сметка на това, бананите, гроздето, черешите и сушените плодове съдържат твърде много захари и когато ги консумираме често и в големи количества, драстично намаляваме шансовете си да отслабнем.

За да запазите фигурата си и същевременно да се насладите на полезните свойства на плодовете и зеленуците, изберете тези, които не съдържат скорбяла и тези, които имат по-кисел и свеж вкус.

tips