Помощ за преодоляване на стреса в училище

Децата от почти всички възрасти изпитват притеснение преди първия учебен ден. Независимо дали им предстои да са първокласници или това ще е поредната им година в училище, преди 15-ти септември те са по-стресирани и тревожни.

За да намалим стреса в училище в първите дни след ваканцията, можем да следваме няколко простички правила.

  1. Помогнете на детето да влезе в училищен ритъм постепенно. Около две седмици преди началото на учебната година започнете малко по малко да карате детето да си ляга и да става по-рано. Също така го окуражавайте да си приготвя предварително кои дрехи ще облече на следващата сутрин.
  2. Уговорете се за игри с други деца от класа. Ако познавате родителите на други деца от класа, уговорете се с тях да съберете малчуганите за кино, пикник или ги поканете вкъщи на пица. Ако детето е по-голямо, може и само да се уговори с някои от по-близките си съученици. Особено ако не са се виждали през ваканцията, за децата това ще бъде шанс да възстановят плавно връзките си и да се чувстват по-свойски, когато удари първият звънец.
  3. Специално за първокласници – посетете отново училището. Бъдещите първокласници обикновено изпитват най-тежко стреса в училище, защото средата им е напълно непозната. Много ще им помогне няколко дни по-рано да се разходите до училището, да огледате двора, може да оставите детето да поиграе, ако е отворено. Обяснявайте му как ще преминава типичният учебен ден, как да потърси съдействие от класния, ако има някакво притеснение, къде се намират тоалетните и всичко друго, с което може да го въведете максимално добре в новата обстановка.
  4. Не казвайте “Изобщо няма от какво да се притесняваш”. Вашето дете неизбежно ще се притеснява и когато му натяквате, че “няма от какво”, само го изолирате и го карате да се затваря в себе си със страховете си. Вместо това, запомнете, че детето има реална нужда да му се помогне да се справи със стреса в училище. Уверете го, че е нормално да се чувства притеснено в първите дни или седмици, но че малко по малко ще свикне с децата и с обстановката. Както и че може спокойно и открито да споделя с вас за всичко, което го тормози.

За децата, телефоните и оправданието “Ами, такова им е поколението”

Мама е слаба (работа)

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

Важните житейски уроци, които детето няма да научи в училище

 

Hero SliderPopular