Онлайн навиците, които вредят на кариерата ви

Колко често ви се случва да напишете в Google името на мъжа, с който сте се запознали на парти в приятели или в клуба, който сте посетили с момичетата?

Казвате си, че е нормално преди първа среща да разберете малко повече за него и докато се усетите, вече преценявате какъв човек е по това каква музика споделя на стената си, в какви места се check-ва и в какви снимки се отбелязва. Често дори се настройвате негативно още преди да сте го опознали, само заради постовете му във Facebook или Instagram. 

Според едно проучване, публикувано в Business Insider, работодателите процедират по сходен начин, преди да назначат нов служител. Заради модерните технологии и Internet се оказва, че поведението ни онлайн може да ни коства мечтаната работа и дори да е причина за това да загубим сегашната. 

Ето защо следващият път, когато се каните да направите някое изброените по-долу действия, първо се замислете, преди да натиснете бутона “Сподели”.

Клюките по адрес на колеги и шефове

Независимо дали става дума за сегашни или бивши работодатели и колеги, публикуване на лични мнения относно държанието им и работните ви отношения е абсолютно табу. Същото важи и за участието в публични дискусии в Twitter или Facebook, в които някой изказва отрицателно мнение, вади на показ “кирливи ризи” или просто обсъжда хора от фирмата. Дори вие да не сте инициатор на подобен разговор, коментарите ви ви правят не по-малко виновни.

Не само, че можете да компрометирате позицията си в сегашната ви месторабота, но можете драстично да намалите шансовете си за нова. Проучване от 2014 на CareerBuilder показва, че 36% от мениджърите в различни компании са подминали обещаващ кандидат, заради подобно поведение в социалните мрежи. Да си го кажем направо – никой не иска подобен човек в екипа си и не би ви наел на работа, ако историята на стената ви показва такива постове. 

Прекаляването с лична информация

От Facebook неслучайно са измислили функцията за споделяне на постове само с определени хора. Никога не знаете как ще се приеме изказването на мнение по болезнени въпроси от сорта на религия, политика, дори възгледите ви относно раждането на деца и преследване на кариера. С такива думи винаги рискувате да обидите колега или висшестоящ, който е на различно мнение. Евентуален работодател в бъдеща фирма пък може да ви дискриминира спрямо изказването ви.

Ако държите да използвате социалните мрежи като платформи за изразяване на мнение, погрижете се да разделите близките и приятелите си от колегите и работните си контакти. Някои хора дори не добавят в списъка си с приятели познати от офиса, но в днешно време такъв тип поведение се приема със смесени чувства, затова вместо да настройвате колегите си срещу вас в самото начало, просто създайте списъци и определете кой какво може да вижда на стената ви.

Казвате едно, но правите друго

Да речем, че се обадите в офиса, за да кажете, че не можете да присъствате на срещата или просто не можете да отидете на работа, защото не се чувствате добре и имате висока температура. Публикуването на снимки, на които ясно личи, че няколко часа по-късно сте на обяд или следобедно кафе с приятелки, не говори никак добре за вас. Дори да не сте излъгали за неразположението си и просто за изминалия период от време да сте се почувствали по-добре, пак не изграждате добра представа за себе си в очите на супервайзъра си или евентуалния ви работодател, на когото сте звъннали, за да отложите интервю.

Правописни грешки 

Неграмотността е едно от нещата, които отблъскват не само хората, които искат да ви наемат, но и приятелите ви като цяло. Социалните мрежи извадиха на показ този неприятен детайл, за който преди рядко сме се замисляли, освен ако не става дума за работна кореспонденция. Всеки може да допусне грешка от невнимание или бързане, но в повечето случаи това не е оправдание. Ако не сте сигурни как се изписва някоя дума, не отнема много време да проверите в Google. Постарайте се да се представите в най-добра светлина пред колегите и познатите си.

Подозрително съдържание 

Има ли смисъл изобщо да обясняваме защо всичко, което е свързано с наркотици и секс, няма място в профилите ви? Това поставя под въпрос преценката ви и все пак, ако трябва да сме честни, щом търсите кариерно израстване, значи тийнейджърското поведение отдавна е зад гърба ви.

Грубиянството

Дозата сарказъм в социалните мрежи винаги е добре дошла. Но има разлика между това да публикуваш хапливи и хумористични коментари, и директно да обиждаш някого. Тук отново се връщаме към първата грешка и факта, че никой не би искал груб човек в екипа си. Нападките срещу личности и групи от хора нямат място на стената ви.

Има едно златно правило, според което можете лесно да прецените как да се държите онлайн: В интернет всеки може да бъде какъвто си поиска, затова бъдете личност, с която бихте се гордели.