Как да останем мотивирани на работното място през лятото?

Лесно можем да се разсеем на работното място, когато виждаме колко хубаво е времето навън и как всички познати са на почивка. От това, обаче, страда развитието ни в кариерата.

Как да се преборим с това? Психолозите съветват няколко начина:

Създайте си план и организирайте работата си

Когато сме затрупани с тонове задачи, които не знаем как да организираме, много по-трудно бихме се чувствали щастливи да се върнем на работното място. Отделете си един ден, в който да си съставите план за развитие на следващите няколко седмици. Когато имате яснота какво ви очаква, е много по-лесно да запазите мотивацията си.

Говорете с шефа си за разместване на часовете

Изследванията показват значително увеличаване на мотивацията при хора, имат възможност да разпределят работните си часове през седмицата. Ако можете да работите повече време през средата на седмицата, за да си тръгнете по-рано в петък и да си направите по-дълъг уикенда, това значително ще подобри как се справяте със задачите си.

Взимайте си почивка

Когато имате тази възможност, давайте си шанс за отдих. Правете интересни неща през уикенда и си вземете отпуска в удобно за вас време. Това ще ви накара да се чувствате по-доволни в положението, което сте, и ще повиши мотивацията ви.

Запълвайте часовете след работа подобаващо

Въпреки че почивката е важна, не трябва да се отпускате твърде много. През работната седмица, когато свършите смяната си, не се прибирайте към обичайната си рутина. Правете поне по едно продуктивно нещо, което да ви даде допълнително чувство за принадлежност.