Да говорим в пари – как да поискаме увеличение в работата

Темата за заплатата в работата е приемана като табу, а е една от най-важните.

Всички ние работим за парите си, а много често получаваме по-малко от това, което заслужаваме. В такива случаи някои избират по-лесния начин и директно напускат работа или още по-лошото – не споменават нищо по въпроса. Докато можем просто директно да попитаме за увеличението, което искаме.

Да, не е толкова лесно, колкото звучи, но защо трябва да е така? Ако не искате нереалистична сума и желанието ви е оправдано от усилията, които полагате, значи сте в пълното си право да поискате увеличение.

Ако помислите за тези неща първо, разговорът ще бъде много по-лесен:

Проучете, преди да попитате

Когато повдигнете въпроса пред шефа си, трябва да сте наясно какво можете да изисквате. Говорете с близки хора на подобна длъжност или бивши ваши колеги и проучете в интернет средната заплата за вашата позиция. Това ще ви даде яснота колко могат да бъдат увеличени вашите пари и ще сте готови да говорите конкретно по въпроса.

Колко вредно е да си проверяваме често имейлите?

Помислете за точния момент

Имайте предвид бюджета на фирмата ви – ако в този момент в бизнеса има сътресения, трудно ще може да се отдели допълнителна сума. Но ако получавате всяка година бонуси и допълнители възнаграждения, най-вероятно компанията има достатъчно стабилен бюджет.

Също така помислете кога последно сте имали увеличение – ако е било преди повече от година и от тогава имате нови отговорности и задължения, значи няма проблем да поискате по-голяма сума. По-големите компании сами преглеждат развитието на работниците си на всяка кръгла година стаж там. Така че не прибързвайте, ако е минало по-малко време – може и те сами да увеличат надницата ви.

Как пилеем парите си, без да усетим

Как да проведем разговора?

Точният подбор на думите може много да помогне в подобна ситуация. Започнете с признателност за възможностите, които фирмата ви е предоставила. След това продължете с вашите собствени заслуги и успехи на работата си. Не наблягайте на факта, че парите ви се струват малко, а на това как изпълнявате повече длъжности от преди.

Добрият лидер никога не казва “Може би”

Бъдете подготвени да кажете точна сума, но не прибързвайте да я назовавате. Първо предложете да я обсъдите заедно и ако работодателят ви попита, тогава дайте конкретната цифра.

Подгответе се за отказ

В 80% от случаите предложението ви няма да бъде прието веднага. Много често това не зависи от само един човек, а от целия HR и счетоводен екип. Шефът ви може да се нуждае от време да провери какви са постиженията ви, препоръките на колегите ви и възможностите на фирмата.

Смачкани сте от работа? Има как да сложите нещата в ред

Ако според вас работодателят ви не е проявил достатъчно внимание към вашата молба или има вероятност да забрави, попитайте дали на следващата ви среща на някоя конкретна дата ще имате отговор.

Дори и да чуете “не”, можете да попитате какви са изискванията на фирмата, за да получите увеличение и как можете да го постигнете. Така ще знаете какви са очакванията от вас на работното ви място и ще прецените дали можете да се справите.

Какво ни пречи да градим успешна кариера

Hero Slider