Балансът между личния живот и работата по празниците

На работа пазаруваме за коледните подаръци, на празниците работим – къде бъркаме?

Проучване на LinkedIn открива, че по-голямата част от работещите хора, особено сред младото поколение, имат лош баланс между работата и личния живот по празниците.

До този извод стигнаха, след запитване на 2000 работещи лица от различни възрастови групи – от 18- до 75-годишни.

Резултатите са доста обезпокояващи по отношение на дисциплината ни. Статистиката показва, че 46% от изследваните лица отделят минимум два часа, за да работят по празниците. Междувременно 74% от запитаните казват, че през декември прекарват прекалено много от работното си време в мисли за Коледа и купуване на подаръци за близките си. Тази тенденция е най-често срещана сред поколението Z.

Според проучването работещите на свободна практика също не се справят така добре. Само 30% от тях могат да се похвалят, че успяват да си организират времето правилно в тази част на годината.

За съжаление, лесен начин да поправим всичко това няма. За да подобрим етиката си на работното място, трябва първо да организираме по-добре времето си, но и едновременно с това да поставим граници с работодателя си по отношение на работните ангажименти във времето за почивка.

Ефективно решение е да си изградим график, който да минимизира разсейването, както по време на работните дни, така и по празниците.