Японският метод, който ще ви помогне да организирате парите си

Методът се казва “Какейбо” и обещава да ни спести много ненужни покупки.

В Япония има два типа стандарти за живот – там са едни от най-големите прахосници на света, най-често в лицето на ентусиастите по технологиите или красотата, но същевременно в държавата на изгряващото слънце можем да видим едни от най-скромните хора на света, които никога не смеят да прахосват пари. Вероятно повечето от нас искаме да имаме ресора на първите, но навиците на вторите, нали?

Макар и да не можем съвсем да помогнем да заприличате на богаташите от Азия, можем да ви споделим метода, по който повечето японци избират да спестяват пари.

Той се казва “Какейбо” и е разработен през 1904 година, но чак сега виждаме пълния му потенциал навсякъде по света. Създателката на метода, е същата, която успява да стане първата жена журналист в държавата.

Тя ни съветва винаги да описваме бюджета си на лист и хартия. Не използвайте приложенията, които са разработени за тази цел, а се доверете единствено на себе си, защото нуждите на всеки човек и всяко семейство са строго индивидуални.

Отделяйте един ден на всеки две седмици, в който да обръщате обстойно внимание на бюджета си и описвайте какво сте похарчили, какво очаквате да ви се наложи да купите,  с колко пари разполагате и с колко пари искате да разполагате следващия път, когато седнете да опишете всичко това.

Освен това Хани Мотоко, както се казва създателката на метода, съветва да се питаме тези няколко въпроса преди всяка покупка:

  • Мога ли да живея без тази покупка?
  • На базата на финансовото си състояние сега, мога ли да си го позволя?
  • Ще го използвам ли повече от една седмица?
  • Имам ли място къде да го съхранявам?
  • Как намерих продукта и повлияна ли съм от начина, по който е стигнал до мен? (Ако сте го видели в рутината на известна личност и искате да си го купите само за да приличате на нея,  вие нямате истинска нужда от предмета)
  • Какво е емоционалното ми състояние в момента?
  • Как ще се почувствам, когато се прибера и осъзная покупката си?
  • Ще го искам ли толкова много и след 24 часа?

По-щастливи и успешни с едно елементарно 5-минутно упражнение

Искам да напусна работа: Преди да го направите, прочетете това

Сутрешните навици на успелите хора

tips