Възможен ли е свят без насилие?

Според изследванията на специалист по човешкото поведение, войните и насилието може да останат в миналото.

Психологът Стивън Пинкър към Университета в Харвард изследва човешкото поведение от миналото досега и структурата на човешкия мозък, за да открие дали има шанс насилието по света да изчезне – ако не напълно, то поне почти изцяло.
Той обяснява, че в мозъка на човек има части, които предразполагат към насилие – жаждата за мъст, собственическото чувство и стремежа за доминиране над останалите.

Но в черепната кутия на човек има и части, които отговарят за неутрализиране на желанието за насилие – умението да се изпитва емпатия и онова, което кара хората да възприемат насилието като проблем за разрешаване, а не като състезание, в което трябва да излезеш първи.

Затова и според него войните между страните може да имат същата съдба като търговията с роби, затворите за длъжници и други варварски обичаи и традиции – да станат безвъзвратна част от миналото.

Изследователят твърди, че в днешно време може да има много по-деструктивни начини за убиване, но като цяло военните конфликти са намалели значително от 1945г. насам.

Домашното насилие в миналото е било нещо, на което не се е обръщало внимание и се е възприемало като естествена част от отношенията в семейството, докато сега това се смята за недопустимо и неприемливо.

Предвид случващото се в момента по света и хилядите видеа на грубост по улиците, които видяхме около протестите в Америка, точно такава информация ни служи за успокоение и дава надежда, че все пак накрая всичко ще бъде наред – стига да проявим съчувствие и емпатия към човека срещу нас.