Тъжните филми ни карат да пълнеем

Ако прекарвате времето у дома, гледайки тъжни филми, имаме лоши новини за вас.

Противно на очакванията, безкрайното гледане на “Титаник” или “Тетрадката” не ни прави по-депресирани, а всъщност подобрява настроението ни и кара да се чувстваме изпълнени с надежда.

Без значение дали нещото, което гледаме е със щастлив край или с трагичен, ние или се радваме на щастието на героите, или пък виждаме доказателството, че животът винаги продължава – а всичко това влияе на собственото ни щастие.

Освен щастливи обаче, понякога благодарение на тези филми се чувстваме и доста гладни. Учени от JAMA Internal Medicine са открили, че хората ядат средно 28% повече вредни храни, докато гледат нещо на екрана, което предизвиква дълбока емоция у тях, отколкото, например, докато гледат комедия. 

Можете да обърнете това явление в своя полза, като вместо на пуканки и чипс заложите на резенчета ябълка, портокал, банан и ядки, а газираната напитка замените с прясно изцеден фреш.

Допълнителен трик е да хапвате с другата ръка, а не с тази, с която го правите обикновено. По този начин е доказано, че ядете с цели 30% по-малко. Напълно компенсира ефекта от тъжния филм, който сте избрали да гледате!