Стойте далеч от телевизора, когато изпитвате депресивни мисли

Прибираме се от работа след пореден стресов ден, сядаме на дивана, взимаме любима храна и пускаме телевизора… или пък не?

Колкото и изкушаващо да ни се струва да прекараме часове, без да мърдаме от мястото си и да превключваме из каналите на телевизора, когато се чувстваме тъжни, експертите съветват, че това не е най-добрият начин да се справим с депресивните мисли и стреса.

Проучванията на психолозите доказаха, че прекомерното стоене пред екрана, може да засили проблемите с психичното здраве и дори да създаде нови – особено ако става дума за новините.

Не ни разбирайте погрешно – всеки човек има нужда да бъде осведомен и това е част от нашата същност. Но негативните новини, които в момента са в излишък, може да предизвикат симптоми на посттравматичен стрес дори и у хора, които нямат никаква връзка с това, което виждат на екраните.

А точно сега наблюдаваме повишаване на интереса на зрителите – според статистика на компанията Comscore само през първата седмица на карантината в Америка промените в активността на потребителите били значителни – 13-процентов ръст в гледаемостта.

Макар и телевизията да е навлязла в живота ни първоначално, за да ни улеснява, информира и забавлява, в моменти на изпитания слушането на негативните новини постоянно може да доведе до сериозно затрудняване на психологическото състояние на зрителите.