Съветите на Мари Кондо за работа от вкъщи

“Смятам, че работата от вкъщи и работата в офис на фундаментално ниво е почти еднаква”, заявява Мари – просто трябват добри навици.

Съветите на Мари Кондо помогнаха на много хора да въведат ред в живота си и да си създадат полезни навици за ежедневието. Сега, когато ситуацията, в която живеем е съвсем различна от преди, тя идва на помощ с още идеи как да улесним работата си и да освободим мисълта си от ненужното.

Излезте от спалнята си

Мари застава зад една от най-често срещаните препоръки и потвърждава, че работата от леглото е възможно най-неефективна. Тя съветва да си наложим всеки ден да правим поне едно нещо, което да ни накара да разделим времето от почивка от времето за работа.

Независимо дали ще си слагаме грим сутрин, или пък просто ще си забършем лаптопа с кърпичка, това ще предизвика подсъзнателни процеси в ума ни, които ще ни помогнат да започнем работата.

Направете работното място по-приятно

Според нея почти всяка удобна повърхност може да се превърне в домашен офис, ако си имаме нещо, което да ни сигнализира, че това е пространството ни за работа. Можем да добавим един кристал или дори дървено яйце, предвид предстоящите великденски празници, който винаги да слагаме до лаптопа си и да ни сигнализира, че това е място, където да бъдем продуктивни.

Още стилни аутфити, с които можем да се снимаме вкъщи

Този трик работи най-добре с предмет, който сте свикнали да виждате на бюрото си в офиса, така че сякаш пренасяте работното си място у дома. Същевременно предметът трябва да ви носи позитивни емоции, така че изберете нещо красиво или със специално значение за вас.

Не забравяйте да си почивате

“Когато работим от вкъщи, често загубваме представа за времето”, казва Кондо. “Отделете си време за почивка с чаша чай или кафе и го прекарайте далечч от технологиите, за да се заредите с нова доза енергия.”

Направете си график за децата

Ако сте родител, работата у дома става още по-трудна задача. Важно е да отделяте достатъчно време за децата си, не само заради тяхно добро, но и за вашето спокойствие.

Предварително планирайте кога ще имате време за игра, кога ще обядвате заедно или ще учите, но задължително обсъдете този график с тях. Дори и да ви се струва, че те са твърде малки да ви разберат, когато чувстват, че имат участие в съставянето на правилата, ще са по-склонни да ги спазват.

Дори в един момент да започнат да чукат на вратата ви, искайки да играят, им напомнете, че заедно сте избрали кога ще стане време за това.

Работа от вкъщи по ефективния начин

Ако пък те се разстроят, отделете няколко минути, за да ги оставите да изразят емоциите си и след това да поговорите с тях. Класическите въпроси като “Какво те разстрои” и “Как искаш да направим нещата следващият път” ще накарат децата да се успокоят.

Отделете си време да почистите в края на деня

Когато вече сте приключили с важните си задължения, можете да отделите време да подредите къщата си и да я подготвите за следващия ден. Най-добре е да включите и децата в този ритуал, защото това ще им даде чувство за отговорност.

Съветите на Виктория Бекъм и още четири известни личности за работа от вкъщи