Прегърбването и още вредни навици, с които засилваме симптомите на депресия

Депресивните състояния често са причинени от неща извън нашия контрол. И все пак малките решения, които взимаме всеки ден, също оставят следа върху психическото ни състояние.

Даваме ли си сметка, че неща като това колко се движим и какво е поведението ни в социалните мрежи могат да ни доведат до депресия? През повечето време, не. Добрата новина е, че лошите навици, които ни правят по-нещастни, могат да бъдат изкоренени. Ето три често срещани неща, които влошават душевния ни тонус, но за техният ефект знаят малко хора:

Прегърбвате се, когато ходите

Научен експеримент е доказал, че хората, които се движат прегърбени и с минимално движение на ръцете, като цяло се чувстват по-зле психически. Нещо повече – съзнанието им е по-склонно да запомня лошите случки, отколкото добрите.

Какво да направите: не забравяйте да изправите гърба и брадичката си и да размахвате свободно ръце, когато вървите.

Снимате с телефона си всичко, което ви попадне пред очите

Кралиците на социалните мрежи са в опасност! Доказано е, че постоянното щракане с телефона пречи на спомените ни. Една красива гледка, чаша неустоимо кафе или усмивката на детето могат да изпълнят душата ни с топлина, ако им се насладим спонтанно (и държим телефона прибран в джоба!). Започне ли обаче да щрака камерата, изживяването е много по-повърхностно.

Какво да направите: няма какво друго да направите, освен да озаптите маниакалното споделяне на всичко в Instagram. Дръжте очите и сърцето си по-често отворени, а телефона по-често изключен.

Позволявате на злонамерени хора да ви тормозят

Днес вече има публични кампании, които целят да адресират проблема с малтретирането в училище. Но фактите говорят, че психическият тормоз не приключва, когато се дипломираме. В САЩ има данни, че около 35% от работещите хора са били тормозени в определен етап от кариерата си. Когато атакуват достойнството ни, това ни прави емоционално нестабилни и убива всякакво желание да се появяваме на работа.

Какво да правите: ако смятате, че депресивните ви настроения са причинени от предишна травма, свързаната с тормоз, най-доброто решение е да посетите специалист терапевт, който да ви помогне да адресирате тези чувства.

А в случай че в момента сте все още изложени на влиянието на злонамерен човек, дали на работното място, или у дома, опитайте да поставите себе си на първо място, въпреки всички страхове и извинения, които сами си давате, и напуснете негативната среда. Това ще помогне не само на вас, но и на всички ваши близки, които са част от вашия живот.

 

Hero Slider