Прави ли ни преследването на щастието нещастни?

Добър въпрос, нали? Какво прави щастието? Прави ни по-здрави, по-красиви, по-успешни, дори по-богати.

Външният свят непрестанно ни напомня колко е важно да сме щастливи и колко е лошо да не сме. Изследвания обаче показват, че устремът към щастието, стремежът да го изпитваме прави възможностите ни да го намерим много по-малки.

Психолозите твърдят, че натрапването на идеята за щастието води до разочарование. Това е така, защото преследването на хубавите моменти ни кара да пропуснем удоволствието от изживяването на всичко,  което се случва около нас. По  този начин обикновените, но хубави моменти се превръщат в… провал, с който се справяме трудно.

Провалите, които усещаме като бреме са сред основните причини за появата на симптоми на депресия и стрес.

Специалистите споделят, че основна причина за самотата при много хора е отново стремежа към щастие. Като това, което виждаме в социалните мрежи, като филмовото щастие.

Има как да се справим с  желанието да живеем непрестанно щастливо. Захващайки се със социални каузи и занимания, които помагат на другите и света около нас, носи усещане за удовлетворение, което е много по-голямо от моментната превъзбуда. Трябва да опитаме да се разсредоточим от идеята за преследването на щастието и да се съсредоточим в преследването на добрия живот.