Експерти показаха как реагира тялото ни по време на карантината

Хората сме социални същества, които имат постоянна нужда от интеракция с други хора. Но какво става, когато нямаме възможност да бъдем близко до приятелите и семейството си?

Множество проучвания са вече правени върху реакцията на мозъка ни при допир от друг човек и всички показват, че пълноценната комуникация с близките ни се е превърнала почти в задължителна нужда за правилното функциониране на тялото ни.

А сега когато най-голямото събитие в социалния ни живот е да се видим с приятелите си чрез видеоразговор или да отидем до магазина, невролозите изразиха притесненията си как карантината ще се отрази на функциите на тялото ни и синтеза на хормоните на щастието.

Затова проведоха проучване за реакцията на мозъка по време на различен тип комуникации.

За целта събраха 37 души на възраст между 19 до 38 години и проследиха как им се отразява да гледат видеа на “социални и несоциални” докосвания. Иначе казано – на едни от клиповете са били заснети хора, които държат различни предмети, а на други се здрависват или прегръщат с други хора.

6 признака, че си струва да спасите връзката си

След това хората, подложили се на експеримента, извършили почти същите действия, които са видели на клиповете, за да могат учените да проследят как във всяка ситуация реагира мозъкът.

Проучването показало, че макар и мозъкът ни да реагира по-активно на реалното докосване, което усещаме, подобна реакция се предизвиква и само когато наблюдаваме така нареченото социално докосване. Това е така, защото мозъкът ни постоянно се учи от заобикалящата го среда. Затова когато види някаква ситуация да се случва около нас, той се опитва да предизвика реалните чувства, които предполагаме, че бихме изпитали и ние, ако сме в същата ситуация.

Това много добре обяснява защо всички се ориентирахме да гледаме романтични филми и защо имат такъв успокояващ ефект върху нас.

По време на карантина, най-важно за децата е спокойствието на родителите

Как да сведем риска от изневяра до нула

Hero Slider