Как да се грижим за велура?

Описваме всичко, което трябва да знаете за грижата за този материал – от почистване и поддържане до съхраняване.

Макар и да се поддържат много трудно, велурени дрехи и обувки можем да видим навсякъде този сезон. И има защо – те изглеждат стилно и скъпо в почти всяка визия.

Но представете си тази ситуация – любимите ви велурени ботуши се оцветяват от тревата или мръсотията и това напълно ги съсипва. Неприятно нали?

За да избегнем подобни моменти, трябва да знаем как правилно да се грижим за велура. Затова и създадохме кратък гайд с най-важното, което трябва да знаете:

Подгответе тъканта преди носене

Още след като отворите чантата с нови боти или може би панталони от велур, трябва да се погрижите материята да не се захаби още с първото носене. Затова напръскайте новата си покупка със защитен спрей. Той ще направи велура по-малко податлив на намачкване и намокряне. След това повтаряйте процедурата на всяка половин година, за да поддържате ефекта на спрея.

Използвайте четка за велур

Заслужава си да инвестираме в подобна четка, защото единствено с нея ще можем лесно да почистим дрехите и обувките си, без да нарушаваме здравината им.

Не трябва да перем денима – съвет от изпълнителния директор на Levi’s

Съхранявайте велура правилно

Когато не използвате дрехите или обувките си от този материал, най-добре ги дръжте в отделни кутии. По този начин ще предотвратите натрупването на прах, който трудно се изчиства, и ще избегнете надрасквания на тъканта.

Носете го правилно

Не говорим само да координирате стилово тоалетите си, но и да имате предвид кои материи не е добра идея да носите заедно с велур. Например дънките могат да съсипят велурените обувки. Това е така, защото денимът е значително по-твърд материал, който може да нарани велура и дори да го оцвети, ако са използвани по-силни бои.

Как да се грижим за дрехите си от естествена кожа?

tips