За Руми Илиева няма невъзможни неща

Тя е жената, към която хиляди българки се обръщат, когато искат да отслабнат и да се почувстват самоуверени.

Руми е от онези супержени, които са доказателство, че невъзможни неща наистина няма. Тя е майка, професионален фитнес инструктор, собственик на козметична марка и основател на сайта Fitnes Instruktor, с който редовно ни зарежда с идеи за тренировки и за здравословни ястия.

Самата тя не знае кога успява да съчетае всички неща от ежедневието си, но очевидно го прави сполучливо, защото успехът й продължава да расте с всяка година.

Успяхме да се вмъкнем в графика й два пъти тази седмица – веднъж, за да ни отговори на въпросите, които ще прочетете по-долу, и втори път, за да ви срещнем с нея на Bring The Bloggers Vol. 5.

Руми ще вземе участие в новия ни панел, посветен на фитнес инфлуенсърите – като една от първите такива в България тя има какво да ни сподели за работата си, затова очакваме с нетърпение да чуем съветите й.

Bring The Bloggers Vol. 5: Мястото, гостите и всичко, което да очаквате

Как започва един типичен твой ден?

Когато усетя,  че съм будна, лежа със затворени очи и си казвам наум “Днес ще е прекрасен ден“, после ставам и първо изпивам чаша вода, докато си правя едно мъничко кафенце. Обичам да започвам деня си с работа, тогава съм най-творчески настроена.

А как завършва?

В леглото: чета, а после със затворени очи благодаря за няколко неща, хора, случки, това ме кара да се чувствам щастлива и в равновесие. Преди да заспя, изчиствам ума си от мисли и се рея, така най-бързо заспивам.

Прекрасни ❤ последните години навсякъде около нас се говори за оптимизация на времето, вършене на няколко неща…

Geplaatst door Fitnesinstruktor.com op Maandag 31 augustus 2020

Развиваш собствена марка за козметика – кои са най-добрите три съвета за красива кожа, които си научила в работата си в тази сфера?

Започни с грижата за кожата рано, преди да се появят бръчки и проблеми. Най-късно на 30 трябва да полагаш и сутрешна, и вечерна грижа за кожата. Най-оптималното е още на 20 да използваш хидратиращ крем и нежен почистващ продукт.

Бъди постоянна, даже и да не виждаш ефект веднага. Постоянството е супер важно, защото кожата се променя малко по малко и за няколко месеца може значително да се подобри видът й.

Спи достатъчно, поне 7 часа на вечер, а ако можеш – спи и повече. Когато се роди синът ми, от недоспиване + спиране на редовната грижа за кожата ми, един ден открих, че изглеждам изведнъж поне +7 години. С козметиката ги намалих на само +3. Сънят е много важен за начина, по който изглеждаме и функционираме.

Имаш опит в маркетинга. Как това ти помага в работата ти като инфлуенсър?

Маркетингът е половината от работата ми. До преди 2 години четях, колкото за фитнес и хранене, толкова и за маркетинг. От 2 години имам маркетинг специалист в екипа и работя с рекламна агенция. Радвам се, че дойде този етап, защото имам повече време за любимите ми хранене, фитнес и козметика.

Преди да станеш популярна в България, си започнала със сайт на английски език. Как се различава аудиторията тук от тази в чужбина?

В чужбина, ако нещо не ги интересува или не им харесва, те подминават. В България ще ти казват редовно, че нещо не им харесва. В чужбина повече хора вярват, че са ценни и заслужават персонална програма. В България много хора не се ценят и не смятат, че заслужават качествени услуги.

Ти създаваш тренировки за жени, които предпочитат да тренират вкъщи,  много преди да стане модерно. Усети ли някаква разлика по време на пандемията откъм ангажираността на последователите си?

По време на пандемията дойдоха много нови последователи, които не бяха тренирали вкъщи до този момент. Бяха много изненадани, че е ефективно и че ги натоварва дори повече от тренировка във фитнес залата. Не че във фитнес залата са лесни тренировките, но ако тренират без треньор, който да им задава подходящото за тях темпо, да ги гони, да им поставя високи цели, то тренировката им не е високоинтензивна и не ги вади от зоната на комфорт. Когато тренират с мен вкъщи, аз задавам темпото, бройките, упражненията и още на втората минута са потни и извън зоната си на комфорт. За 20 минути вършат повече работа отколкото за 1 час в залата. Съвсем различно е да тренират с треньор, който за почивка им дава упражнение от друга мускулна група или подскоци, вместо да се разхождат незнайно колко време из фитнеса. Пак да кажа, фитнес залите са супер за тренировка, въпросът е какво правиш в тях – шляеш се или тренираш синтезирано.

Едно очевидно клише – как съчетаваш работата по блога и социалните медии и ангажираността си с козметичната марка с личния си живот?

Не знам как ги съчетавам. Тествам правила, да видя кое работи и кое не. Примерно да не работя уикенда. Но пък тихите съботни сутрини, докато всички още спят, съм в стихията си: това е моето творческо време. По-скоро за мен работи да си планирам в календара времето със семейството и удоволствията за мен самата. Всичко, което е в календара, ми се случва.

През всичките 10 години, в които тренираш редовно, колко дълго е продължила най-голямата ти почивка от тренировките?

Малко над месец заради травма. Всяка година правя 2-3 почивки по 1 седмица съвсем съзнателно. Почивката е част от тренировъчния цикъл.

Как избираш облеклото си за тренировки – с фокус върху външния вид или практичността?

И двете. Когато се снимам искам да изглеждам добре, колкото и да казвам, че това не е най-важното. Имам неудобни красиви екипи, с които само снимам понякога. Когато не снимам, тренирам с най-удобните ми, за мен удобството е най-важно, ако не съм пред камерата.

Когато не тренираш, каква е типичната ти ежедневна униформа?

Обичам дънки и блуза или рокли. Лятото късите панталонки са ми любими.

Постоянно работиш с много жени на различна възраст и с различни професии. Кое е оправданието, което най-често чуваш затова, че някой не е в добра форма? 

“Нямам време“ – живеем в много динамичен свят и хората често работят повече от 8 часа, а после трябва да разпределят малкото си свободно време между това да сготвят, да тренират, да обърнат внимание на семейството, да четат, да се видят с приятели, да гледат филм… Хората наистина нямат време и това, което им казвам, е, че трябва да се откажат от нещо, за да започнат да тренират и да си приготвят сами качествена храна. Тренировка + да сготвиш си е 1 час на ден. Трябва да спреш да правиш нещо друго, за да освободиш този час. Не може постоянно да добавяш нови дейности и да искаш да ти стига времето, и да се чувстваш добре. Всеки от нас следва сам за себе си да прецени кои са важните неща за него и да им даде приоритет пред останалите.

Някога изпробвала ли си твърде драстични диети? 

Разбира се, кой не е?! Когато бях студентка, съм пробвала да не ям, да пия разхлабителни чайове и други опасни неща. Мисля, че всеки трябва да ги пробва за малко, за да види, че с тях не се получават добри резултати. Лошият опит е отличен учител.

Споделяла си за диагнозата си с автоимунното заболяване Хашимото, както и за ендометриозата, трудно ли е да говориш за такива истински лични неща онлайн и смяташ ли, че това е подобрило връзката ти с последователите ти?

На мен ми е трудно, да. Не обичам да споделям за личния си живот и винаги търся какво лично мога да споделя, защото това помага за връзката с хората. Споделям само неща, които биха помогнали на последователите ми да видят, че и други имат същите проблеми, че и аз съм човек, който също среща трудности и няма всички отговори наготово.

А как избираш какво от личния ти живот да си остане лично и какво да разкриеш?

Личните неща, които споделям трябва да помагат на читателите, иначе са само клюки. Не споделям лични неща за семейството и приятелите ми. Ако разказвам случки с тях, те са обобщени и без имена, за да илюстрирам личен опит или да покажа практическо приложение на нещо.

Какво те научиха последните 10 години?

Постоянството и името са най-важните неща. Работливостта винаги бие мързеливия талант. Без самоуважение няма уважение от другите.

Още от Руми и останалите инфлуенсъри, които поканихме в отбора този път, очаквайте на Bring The Bloggers Vol. 5!

Hero SliderPopular