Защо яйцето е Великденски символ?

В дните около Великден сме заобиколени от всевъзможни идеи за украсяване на яйца. Рядко обаче се замисляме защо те са символ на празника и как се е появил обичаят с боядисването.

Какво символизира яйцето през вековете?

Яйцата символизират прераждане и жизнено начало още от хилядолетия. В много египетски и шумерски гробници са открити изрисувани щраусови яйца. Винаги свързвани с новия живот и възраждането – те са били част от много езически чествания на пролетта. Олицетворяват идеята, че Земята се ражда отново след дългата студена зима.

Яйцето в Египет

Древните египтяни вярвали в едно първообразно яйце, от което се излюпил Богът на слънцето. Често са смятали яйцето за самото слънце, което небесната гъска Себ ежедневно носи на Земята.

Великден по света

Яйцето и Индуизма

Индуистите свързват яйцето със структурата на вселената. Считали са, че черупката олицетворява небесата, белтъкът олицетворява въздуха, а жълтъкът – самата Земя.

Яйцето в Китайската култура

В Китай то участва в няколко предания. Една от тях гласи, че първите същества са родени от яйца.

Яйцето и Великден

Има множество легенди, които обясняват защо ранните християни го приемат за символ на празника. Според някои от тях под кръста имало няколко яйца, които от кръвта му почервенели. Други пък казват, че жена, която не повярвала, че Христос е възкръснал, носела кошница с яйца от пазара и те всички се оцветили в ярко червено като доказателство за чудото.

Великденски яйца au naturel

Така освен земното прераждане, яйцето олицетворява и Възкресението на Божия син и затова го боядисваме с червени бои, като кръвта му.

Това е малка част от легендите, които стоят в основата на традицията с Великденското яйце. Като всички символи, то също променя значението си с вековете и затова днес има множество истории за произхода му.

Великденски яйца, вдъхновени от модата