Зелени празници! Малки промени, които можем да направим за по-устойчива Коледа

Дори по време на празник не трябва да забравяме отговорността си към околната среда.

Опаковъчна хартия, която изхвърляме веднага след като отворим подаръците, многото храна, която обикновено не може да се изяде, пластмасови декорации с безброй опаковки и излишни отпадъци, изкуствен сняг, фойерверки, конфети и още много, много ненужни неща, с които замърсяваме природата по празниците.

Да, лесно можем да си кажем, че точно по време на празник не трябва да го мислим много, но всъщност тогава трябва да сме най-внимателни.

Според проучвания в САЩ през декември изхвърляме с почти 25% повече отпадъци, от колкото през което и да е друго време от годината. Това са около 3 милиона килограма повече от обикновено.

Какво можем да направим?

Събрахме някои съвети, с които можем да се наслаждаваме на празниците, без да указваме толкова голямо влияние върху околната среда. Макар и делата да са съвсем малки, ако всички ги правим, разликата ще е огромна.

Използвайте жива елха – според проучване фалшивите коледни дръвчета не са по-екологични, както повечето си мислят. Единственият начин те да бъдат по-добрият избор е, ако ги използваме над 10 години, което рядко се случва. В противен случай въглеродният отпечатък на отрязаните дръвчета е много по-малък.

Опаковайте подаръците си в използвана хартия или с плат – в Япония отдавна е практика да опаковат подаръците с плат, за да не хабят опаковъчна хартия. Дори да облепите подаръците с неизползваема стара хартия, от вестници или тетрадки например, ще е по-добре за природата. Можете да оцветите допълнително хартията, за да дадете по-празничен вид на подаръците.

Как празнуват коледните празници в Япония?

Използвайте храната максимално – няма нужда да се готви толкова много храна, когато знаем, че тя няма да се изяде. Опитайте се да я сведете до минимум, а ако все пак остане нещо, пробвайте да го замразите или да го вмъкнете в следващо хранене.

Изключвайте коледните лампички – да, няма нищо по-коледно от блещукащите лампички навсякъде, но това е много излишна енергия, която се прахосва. Затова опитайте да изключвате декорациите, които се задействат от електричество, поне когато не сте в стаята.

Същото коледно настроение носят и запалените свещи, така че с тях можем да допълним украсата у дома, без да хабим електричество.

Намалете конфетите и гирляндите до минимум – колкото и да не ни се иска да е така, декорацията, която няма да използваме повторно, е много вредна за природата и напълно излишна. Разбира се, с това не ви казваме да не украсявате домовете си, но се опитайте да намалите ненужните неща до минимум.

Коледната украса може да бъде отровна

Коледна украса с нещата, които вече имате у дома си