Дива красота: Мерилин Монро на 20 години

Виждали сме много снимки на Мерилин Монро в екранния й блясък – със съвършени къдрици, ярко червило и пищно деколте. Тези нейни редки фотографии обаче могат да ни развълнуват по съвсем нов начин.

Снимките са правени, когато Мерилин – тогава все още Норма Джийн Дохърти – е само на 20 години.

Дело са на тогавашния й приятел, фотографа Андре де Диен. Той смята да ги използва за илюстрации в книга на философска тематика и търси да улови в обектива спонтанната реакция на Норма Джийн към думи като щастие, тъга, смърт.

“Тя беше на двадесет. Не беше изпитала още опиянението от успеха. И все пак, над нейното сияние вече беше надвиснала сянка, долавяше се в смеха ѝ. За фотосесията я помолих да реагира инстинктивно, без да мисли, на думите щастие, изненада, размисъл, съмнение, спокойствие, тъга, самоизмъчване. И смърт. Когато казах “смърт”, тя хвана сгънатия тъмен плащ и покри главата си с него. Смъртта за нея беше мрак, нищо. Опитах се да изтръгна друга реакция от нея. Смъртта може да е едно начало, надежда за вечна светлина, й казах. Тя поклати глава: Това е смъртта за мен.” Обърна се към мен с неподвижно и отчаяно лице, помръкнали очи, внезапно лишени от цвят устни. За нея смъртта беше краят на всичко.”