Историята, която кара децата да мечтаят

Новата книга на Мартин Вопенка “Спящият град” е сравнявана с известния роман “Денят на трифидите” от Джон Уиндъм.

Един от най-известните чешки писатели за деца Мартин Вопенка говори за новата си книга като творбата, която позволява на децата да мечтаят и да вярват в себе си. “В тази история има всъщност голяма вяра в децата – в това, че в тежки ситуации те накрая ще се справят, и може би дори по-добре от възрастните.”

Романът е подходящ за деца от всякакви възрасти – стига да търсят приключения и забавления, книгата е подходяща за тях. Увлекателното писане и красивите илюстрации от Даниела Оленикова ни потапят във фантастичен свят. Свят, за който всъщност всички деца са си мечтали поне веднъж – този, в който няма родители.

Историята проследява приключенията на петнадесетгодишния Крищоф, двете му по-малки сестри Кристина и Ема и шестгодишния Самуел, които спокойно живеят с родителите си като нормално семейство. Така, докато в един ден, всички хора на света, които някога са имали деца, заспиват в непробуден сън.

Първоначалната идилия от свят без родители и строг контрол бързо се превръща в хаос. Останалите възрастни, които никога не са имали деца, заедно с по-палавите тинийджъри, се възползват от анархията по света за своя облага. С нарастването на престъпленията дори малкият Самуел се оказва потърпевш – престъпници го отвличат, за да го продадат. Крищов и сестрите му тръгват на приключение с много опасности, за да спасят брат си, и междувременно се сблъскват с всякакви изпитания.

Мъдрост от любимите детски книги

“Спящият град” е първата част от увлекателна трилогия. Вече можете да я намерите на българския пазар, преведена от Анжелина Пенчева. Авторът на романа, познат още и с творбите си „Библейски истории за невярващи деца“ и енциклопедията за малките „Опознавам живота и света“, ще гостува в България през първата седмица на октомври.

“Мама” – изповед на една майка към своята рожба