Колко често трябва да чистим всяка стая у дома

Пандемия или не, няма как да ни се размине ежедневното почистване у дома.

Макар и на всекиго да е ясно, че почистването у дома е важeн аспект в грижата а здравето, особено в сегашната пандемична ситуация, предвид вечно нестигащото време е трудно всеки ден да бъдем редовни с препарата в ръка.

Затова потърсихме мнението на експертите, за да открием колко често трябва да отделяме време за почистване на всяка стая.

Как да почистим дома си правилно – съветите на микробиолога

Кухнята

Повечето повърхности в стаята, в която се храним и готвим, разбираемо се налага да се почистват всеки ден, но експертите съветват да дезинфекцираме с по-активни препарати на седем до четиринадесет дни.

По същия начин можем да процедираме с хладилника, а подът в кухнята трябва да бъде почистван с препарат всяка седмица. Ежеседмично почиствайте и микроволновата, кафемашината, електрическата кана, тостера, дръжките на шкафовете и дори коша за отпадъци.

Всеки месец отделяйте и няколко минути да разчистите храната по шкафовете и хладилника, като изхвърляте ненужното. Тогава можете да сортирате и подправките и да се отървете от старите.

Чистенето на фурната също може да е на всеки месец, максимум на два.

Банята

Колкото и неприятно да ни звучи, експертите ни съветват да почистваме мивката в банята всеки ден, особено предвид сегашната ситуация. Това е първото място, което докосваме сутрин и последното вечер, затова и бързото ежедневно почистване, дори то да е без препарат, е препоръчително.

Как да почистим у дома за 15 минути

Останалата част от банята е добре да се чисти всяка седмица – тоалетната чиния, душ кабината, повърхностите, огледалата и всичко останало, което докосвате често. Ваната и плочките могат да се чистят по-рядко, след като изискват повече време – на всеки месец или два.

Спалнята

Освен обичайното подреждане и ежедневното проветряване, повечето други неща в спалнята могат да се почистват и веднъж седмично. Пода почиствайте всеки уикенд например, а под мебелите можете да го правите веднъж месечно.

Сменяйте калъфките и спалното бельо също всяка седмица. Не забравяйте и за ключовете за осветлението, дръжките и онези неща, които докосваме всеки ден, но понякога пренебрегваме при чистенето.

Всекидневната

Ежедневно можем да дезинфекцираме масите и повърхностите, които използваме постоянно. Пода, дръжките и всички неща, типични за всяка друга стая, можем да почистваме всяка седмица, а възглавничките за дивана и пердетата – всеки месец.

За самия диван, фотьойлите и канапетата пък трябва да се погрижим поне веднъж на всеки 3-4 месеца.

Колко често трябва да чистим и перем всяко нещо у дома

Hero Slidertips