Beauty : Коса17 ЮНИ 2018

Косата опада от недостиг на протеини, желязо и магнезий

Победете изтъняването, като обърнете внимание на тези няколко неща в диетата и начина си на живот

Гледаме красавиците в списанията и в Instagram и си мечтаем за коси като техните – буйни, лъскави и със страхотен обем.

Купуваме скъпи шампоани и балсами, мажем я с какво ли не, но така и не успяваме да достигнем този блясък. А с течение на годините все по-често започваме да виждаме десетки опадали косъмчета в гребена. На какво се дължи това? Екип от Американската академия по дерматология посочва шест от потенциалните причини, които могат да причинят този проблем, както и как да се справите с него:

Имате бебе
Доскоро сте се радвали на буйна грива, но това вече е в миналото. А може би сте станали майка? Научно доказано е, че в първите три до четири месеца след раждането жените обикновено започват да губят повече коса заради хормоналните промени, които настъпват по време на бременността. Не се притеснявайте, това е не само нормално, но и съвсем скоро косата ви ще възвърне своята здравина.

Косата опада от недостиг на протеини, желязо и магнезий

12 неща, които помагат да спрем косопада

Носите я на опашка
Плътно вързаните коси, плитки и прически, които стресират косата могат да причинят косопад. Опитайте се да редувате между носенето на гривата си на опашка със спусната коса, така че да й дадете достатъчно време, за да се възстанови.

Сухият шампоан може да ни докара косопад

Проблеми с щитовидната жлеза
Хипертироидизмът и хипотиреоидизмът (при които щитовидната жлеза е свръхактивна или съотвено неактивна) често са съпроводени със загуба на коса или поне с влошаване на вида й. Ако забележите, че страдате от косопад и няма видима причина за него, посетете ендокринолог, който да установи нивата на хормона на щитовидната жлеза и евентуално да ви предпише лечение.

Косата опада от недостиг на протеини, желязо и магнезий

Не се храните правилно
Това, което ядете, засяга почти всичко, включително и здравето на косата ви. Диетите, които не съдържат достатъчно витамини и хранителни вещества като белтъчини, желязо и магнезий, могат да увредят гривата. Ако забележите, че тя започне да опада без видима причина, се уверете, че се храните балансирано и не ви липсват гореспоменатите витамини.

Причината е в гена
Според Американската академия по дерматология най-честата причина за загуба на коса при мъжете и жените е андрогенетичната алопеция или т.нар. мъжка и женска плешивост. За съжаление, това е наследствено и няма как да промените съществено нещата. Може обаче да укрепите съществуващата коса с различни добавки или домашни помади.

Лесни домашни маски, които спират косопада

Стресът
Ежедневният стрес обикновено не се отразява на здравето на косата, но свръхнатоварването и продължителното напрежение променя нивото на кортизола, което може да предизвика или да ускори загубата на коса. За щастие това е само временно, така че се опитайте да намалите нивото на стрес (ето как!), за да се радвате отново на страхотна коса.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КОСА

Най-красивите пролетни прически за 2023 г.
Коса02 МАРТ 2023

Най-красивите пролетни прически за 2023 г.

Пролетта чука на вратите ни и е време да видим какви ще бъдат най-предпочитаните модни тенденции при прическите този сезон.

Диско къдриците отново са на мода
Коса24 ФЕВРУАРИ 2023

Диско къдриците отново са на мода

Точно така! Те са отново тук, за да ни напомнят, че това е една от най-сексапилните прически.

#Goodhairday: Зендея и тайната на красивата прическа
Коса20 ЯНУАРИ 2023

#Goodhairday: Зендея и тайната на красивата прическа

Ако съществуваше титлата „богиня на прическите“, тя с право щеше да принадлежи на актрисата.

Ексфолирайте скалпа си лесно и бързо у дома
Коса16 ОКТОМВРИ 2022

Ексфолирайте скалпа си лесно и бързо у дома

Колкото и да не ви се вярва всъщност е много важно да ексфолирате скалпа си.