Кулинарен уикенд: Пиле с песто и ньоки

Рецептата е лесна за подготвяне, но прави впечатление с вкуса си.

През септември вече сме завладени есенното настроение, което ни призовава да си стоим по-често вкъщи и да хапваме апетитна храна.

Същевременно обаче точно тогава и времето започва да ни става по-малко, след като отговорностите стават повече. Затова и търсим перфектната рецепта, смесица от практичност и добър вкус.

Днешното ястие е точно такова – то ще запази качеството си три дни в хладилника, така че е перфектен вариант за сготвяне в края на седмицата и запазване на останалото за през забързания делник. А същевременно е страхотен начин да направим една вечер специална с минимални усилия.

Сандвич с печен картоф, ябълки и синьо сирене

За четири порции са ви нужни:

1 супена лъжица зехтин

2 пилешки гърди, нарязани на малки парчета

2 скилидки чесън

1 глава зелен лук

1/3 чаша песто

1 чаша пилешки бульон

1/4 чаша готварска сметана

450 грама гночи (ньоки)

2 чаши спанак

1/4 чаша настърган пармезан

сол и пипер на вкус

Приготвяне:

В голям тиган загрейте зехтина на средно висока топлина. Добавете пилето и подправките. Гответе, докато пилето започне да покафенява, около 8 минути. Добавете лука и чесъна и гответе за около 30 секунди, докато те пуснат аромата си и леко омекнат. Тогава добавете пестото и разбъркайте добре. След това идва редът на бульона и сметана.

Когато цялата смес заври, добавете цялото количество гночи. Продължете готвенето, като постоянно бъркате, докато течността не се сгъсти – трябва да отнеме около 2-3 минути.

На финалния етап добавете спанака и пармезана, а след това гответе за около минута, докато се смеси всичко.

Сервирайте по желание с още пармезан.