Кулинарен уикенд: Ориз с кестени и гъби

Взимаме идеи от китайската кухня за предложението ни този уикенд.

Рецептата, макар и достатъчно лесна за изпълнение, изисква няколко по-рядко срещани съставки. Повечето от тях можете да замените с общодостъпни варианти, но ако искате да си направите автентична вечеря, опитайте се да използвате повече от оригиналните съставки в рецептата. Резултатът ще оправдае очакванията ви.

Ще ви трябват:

380 грама ориз, по възможност глутинов

315 грама вода

1/2 чаша печени кестени

1/4 чаша нарязани гъби – шийтаке или портобело, нарязани

100 грама лук, нарязан на ситно

2 чаени лъжици сусамово масло

мазнина и сол на вкус

За соса (по желание):

3 супени лъжици соев сос + 1 чаена лъжица тъмен соев сос за допълнителен цвят

2 супени лъжици зеленчуков бульон

1 супена лъжица сос от стриди

1 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжица пипер

Малко зелен лук за поръсване

Приготвяне:

Измийте ориза и го оставете да се накисне във вода за 4 часа минимум или цяла вечер. В загрят котлон сложете 1 лъжица от сусамовото масло и сотирайте гъбите леко. Малко преди да са готови, добавете и лука. След като той омекне, прибавете всички съставки от соса и бъркайте на включен котлон, докато не се смесят перфектно. Прибавете оставащото масло и изсипете в купа.

Задушете ориза за 20 минути в съотношение 1 към 1/2, като към него прибавите соса с гъбите и кестените. След това разбъркайте добре и добавете още подправки по желание. Оставете ориза да се задуши още 20 минути или докато се сготви напълно, като следите да има достатъчно вода.

Вижте повече за рецептата тук: